Devojčice baš vole roze

0
202

devojčice vole rozuNaučnici tvrde da se kod devojčica može izazvati i zavisnost od roze boje, pa se dešava da kada napune četiri-pet godina odbijaju garderobu koja nije ružičasta

Godinama naučnici poručuju da nije dobro negovati stereotipe da je plavo za dečake, a roze za devojčice. Međutim, ta predrasuda previše je jako utemeljena, pa ćete vrlo retko videti dečaka u roze majici ili devojčicu u haljinici „muške“ boje. I proizvođači garderobe i bebi opreme neguju takva, pogrešna uverenja, pa je jako teško pronaći nešto što iskače iz klišea.

Naučnici tvrde da se kod devojčica može izazvati i zavisnost od roze boje, pa se neretko dešava da kada napune četiri-pet godina odbijaju garderobu koja nije ružičasta. Psiholozi, ipak, tvrde da nema razloga za preveliku brigu. Ljubav devojčica prema ovoj boji objašnjavaju time što je svaka devojčica od rođenja okružena garderobom i igračkama u ovoj boji. Jedno istraživanje pokazalo je da devojčice sa dve godine razvijaju osećaj za boje i već tada ih privlače nijanse ružičaste i crvene boje. Istraživanje je obavljeno na više od dve hiljade mališana i svaki je dobio zadatak da izabere jedan predmet od nekoliko ponuđenih. Bez izuzetka devojčice su birale predmete u tonovima roze i crvene boje, dok su ih dečaci izbegavali u širokom luku. Njihov izbor uvek je bilo nešto zeleno, plavo ili braon.

Psiholozi tvrde da deca počinju da se pridržavaju stereotipa čim postanu svesni razlike među polovima. Tako, ukoliko vam sin traži haljinicu, možete biti sigurni da još nije spoznao muško- ženske razlike, ali zato, kada bude odbio da obuče crveni džemper pod izgovorom „da je to ženska boja“, budite sigurni da je shvatio.

POSTAVI ODGOVOR