Kada dete može da ostane samo u kući?

0
198

Kada dete može da ostane samo u kućiPreporuka stručnjaka je da dete ne bi trebalo da ostaje samo do četvrtog razreda osnovne škole. Najvažnije je da sa detetom razgovarate kako se oseća kada je samo
Ritam modernog života i duže radno vreme roditelja razlog su zbog kojeg većina osnovnoškolaca ostaje sama u kući, jer mnoge škole nemaju produženi boravak.

Kada je „pravi“ trenutak da dete ostane samo, kako ga pripremiti na to i naučiti da se snađe u nepredviđenim situacijama, samo su neka od pitanja koje muče roditelje. Kako proceniti da je dete dovoljno zrelo da bude samo u kući i kako to može da utiče na njegov razvoj?

Svako dete je individua za sebe, neka su zrelija i odgovornija od drugih, ali prerano ostavljanje bez nadzora može loše da utiče na dečji razvoj i psihu. Najvažnije je da sa detetom razgovarate kako se oseća kada je samo, da li se plaši ili je opušteno. Mališani koji nisu spremni da budu sami u kući obično pokazuju strah, proveravaju da li „neko diše u ormanu“, osluškuju zvukove i često zovu roditelje telefonom. Ako se vaše dete tako ponaša, trebalo bi da razmislite o drugim opcijama i da mu date još malo vremena pre nego što ga ostavite samog.

Ukoliko mislite da je dete zrelo, napravite „generalnu probu“, odnosno neka bude samo u kući nekoliko sati, a posle sa njim ragovarajte kako je provelo vreme. Objasnite mu kako treba da reaguje u slučaju da mu neko nepoznat zvoni na vrata, šta treba da radi u slučaju požara, nestanka struje ili poplave. Dete ne bi trebalo da bude samo ako ne ume samostalno da podgreje obrok i mora da zna da koristi telefon, da bi moglo da pozove roditelje ukoliko mu je potrebna pomoć. Kada o ovakvim stvarima razgovarate sa detetom vodite računa da vas razume, odnosno da pričate za njega prihvatljivim rečnikom.

Bez obzira koliko je dete zrelo i odgovorno, sa vidnih mesta sklonite sve potencijalno opasne predmete, lekove, hemikalije, upaljače… Povremeno proveravajte dete telefonom ili zamolite komšiju da obiđe dete. Ako se mališan ponašao onako kako ste se dogovorili, obavezno ga pohvalite i nagradite jer ćete mu na taj način pokazati da ste ponosni na njega i da je dobro postupao. Pohvale i nagrade pozitivno utiču na dečje samopouzdanje, a sama činjenica da ste detetu dozvolili da bude samo u kući biće za njega podsticaj, jer će znati da imate poverenja u njega.

POSTAVI ODGOVOR