Bebe uče da govore čitajući sa usana

0
192

bebe_uce_da_govore_citajuci_sa_usanaBebe ne uče da govore samo slušajući govor već i čitajući s usana, pokazala su najnovija istraživanja američkih naučnika.
Naime, istraživači sa Floride otkrili su da do šestog meseca bebe pogled usmeravaju ka očima, a onda počinju i da prate pokrete usana osobe koja im se obraća. Da bi proizvele zvuk, one imitiraju osobu od koje su taj zvuk čule i to tako što nameštaju usne onako kako su videle.
Reaguju i na strani jezik
Deci nije potrebno mnogo da savladaju pokrete usana za proizvodnju osnovnih reči, pa do prve godine vraćaju pogled na oči. Izuzetak čine ako se sretnu s nepoznatim, stranim jezikom jer onda ponovo počinju da prate pokrete usana.
Naučnici već dugo tvrde da bebe gledaju „sagovornika“ u lice tražeći socijalne smernice u vezi s onim što su čule. Kao i odrasli, one posmatraju oči i prate neverbalne poruke, kao što su emocije povezane s rečima.
Stručnjaci sa Univerziteta „Florida Atlantik“ otišli su korak dalje i zapitali se da li bebe posmatraju i usne, tražeći smernice za proizvodnju glasova. Testirali su 180 beba od četiri, šest, osam, 10 i 12 meseci tako što su bebama koje pripadaju engleskom govornom području puštali video-snimke žena koje govore na engleskom i španskom. Za to vreme spravica smeštena na traci za kosu pratila je gde deca usmeravaju pogled i koliko dugo.

Gde stvarno gledaju
Pokazalo se da postoji dramatična razlika u usmeravanju pažnje, pa su tako: bebe od četiri meseca pratile oči, šestomesečne bebe pratile podjednako oči i usne, osmomesečne i desetomesečne bebe pažnju usmeravale uglavnom na usne, jednogodišnjaci pažnju vraćali na oči.
Međutim, kada su ti isti jedno­godi­šnjaci čiji je maternji jezik engleski čuli španski, zadržali su pogled na usnama prateći pokrete koji proizvode nepoznate reči.
To pokazuje da su i u prvoj godini deca i dalje pripremljena na učenje jezika. Verovatno je zbog toga maloj deci lakše da savladaju jezike nego odraslim ljudima.
Kad je vreme za prvu reč
• od drugog meseca – gukanje
• između šestog i osmog meseca – povezivanje dva različita sloga
• između osmog i 12. meseca – izgovaranje reči
• između 12. i 18. meseca – građenje fonda od dvadesetak reči, povezivanje dve kraće reči
• između 18. i 24. meseca – izgovaranje rečenice od tri-četiri reči

POSTAVI ODGOVOR