Kad porastem biću…

0
280

kad-porastem-bicuZamišljanje zanimanja i igranje različitih uloga veoma je važno za dečju psihu, tvrde psiholozi, jer im to pomaže da se identifikuju sa svojim polom i shvate kakvo im je mesto u okruženju.
Deca oko četvrte ili pete godine počinju da pokazuju interesovanje za buduće zanimanje. U tom uzrastu probaju razne uloge i imitiraju roditelje, u početku se identifikuju sa ulogama oca i majke, devojčice kuvaju i nose štikle, a dečaci voze automobile ili imitiraju sport kojim se otac bavi. Posle izvesnog vremena imitiraju zanimanja koja su im poznata, igraju se doktora, majstora, prodavca…
Iako su ta prva maštanja obično pod uticajem trenutnih okolnosti i interesovanja, stručnjaci kažu da se iz njih mogu nazreti dečja interesovanja. Normalno je da dete menja interesovanja za buduća zanimanja, što je posebno karakteristično za inteligentnu i radoznalu decu koja žele da isprobaju više različitih uloga. Roditeljska uloga u tome je velika, tvrde psiholozi, jer im oni svojim primerom formiraju interesovanja, ali i time na šta ih upućuju. To znači da se sa decom razgovara o tome šta je uspeh, koliko je to važno i zašto je dobro odabrati zanimanje koje će nas usrećiti. Svaki dečji uspeh treba nagraditi i pomoći da se neuspeh prevaziđe. Uzori mogu biti različiti, ali je najvažnije decu upućivati na uspešne primere i objašnjavati im šta to znači, ali njima razumljivim jezikom. Uspešni sportisti mogu biti sjajan primer, pogotovo ukoliko dete voli sport. Često se događa da deca krenu putem svojih uzora iz detinjstva, pa je roditeljska obaveza da ih usmere na one dobre. 
Zamišljanje zanimanja i igranje različitih uloga veoma je bitno za dečju psihu, tvrde psiholozi, jer im to pomaže da se indetifikuju sa svojim polom i da shvate svoj položaj i mesto u bliskom okruženju. Kroz igre deca doživljavaju i preživljavaju različite situacije, shvataju šta im je važno, šta vole, potvrđuju svoja znanja na praktičnim primerima. Ponavljanje određenih aktivnosti dobro je i za njihovo samopouzdanje, jer im potvrđuje da nešto mogu i da su u tome uspešni
Ukoliko dečak poželi da se igra „ženskih“ zanimanja ili obrnuto, to treba dozvoliti, tvrde stručnjaci. Velika je greška braniti takve igre, jer upravo različite uloge deci stvaraju jasniju sliku o tome ko su oni.
Veoma je važno pratiti šta vaše dete bira, jer vam to može mnogo reći o njegovim željama, potrebama i strahovima. Predškolci još nisu zreli da verbalno izraze svoje emocije, pa kroz takve igre možete „razgovarati“ sa svojom decom i shvatiti šta im je bitno, ili šta ih muči. 
Izbor budućeg zanimanja događa se i prilikom kupovine igračaka, tvrde stručnjaci, pa je vrlo bitno da igračka bude prilagođena uzrastu i interesovanjima, da bude kreativna, jer upućuje dete da misli. Zbog toga nemojte dečaku kupovati samo automobile, niti devojčicama samo lutke. Jako su korisne edukativne slagalice, kreativne kockice od kojih se maštom svašta može napraviti. Plastelin, bojanke, slagalice… odlične su za razvoj kreativnosti i mišljenja.
Iako će vaše dete vrlo brzo i lako menjati ono što „želi da bude kad poraste“, svaki od tih izbora podržite. To će detetu poslati poruku da ćete biti uz njega šta god da izabere i neće imati opterećenje da ćete ga osuđivati ukoliko vam se izbor ne dopadne. Nije dobro da sputavate dete i da mu branite da fantazira. Nemojte da se smejete kada izmišlja priče ili pesme. Igranje različitih uloga, zamišljanje zanimanja i fantaziranja put su koji decu vodi do toga da kasnije odaberu posao koji će ih zaista zanimati i koji će voleti.

Šta deca najviše žele?

Istraživanja pokazuju da devojčice najčešće žele da budu učiteljice, vaspitačice, stjuardese, pevačice ili frizerke, dok dečaci obično žele da budu vozači, doktori, majstori ili saobraćajni policajci. Psiholozi objašnjavaju da su za ovakve rezultate u velikoj meri krivi mediji, jer deca upijaju ono što gledaju na televiziji i u velikoj meri prema tome formiraju interesovanja. Zbog toga se savetuje roditeljima da deca gledaju dečje programe, edukativne emisije i neagresivne crtaće, jer će se sa tim ulogama poistovećivati. Takođe, vršnjaci doprinose tome šta će dete želeti i kako će se razvijati, pa nije loše bar u predškolskom uzrastu uticati na to sa kim se druži, tvrde stručnjaci.

POSTAVI ODGOVOR