Biološki časovnik

0
254

Biološki_časovnikBiološki časovnik-(cirkardijalni ritam) reguliše stanje organizma, koji se nalazi u hipotalamusu-regije mozga.Od njega zavisi normalno funkcionisanje organizma i od nivoa hormona.Postoji periodi kada su mogući razni neprijatnosti.
Rizik od moždanog udara raste u periodu od 6 sati ujutru a za postojanje infarkta je oko 10 časova. Istraživanjima je dokazano da tada se organizam budi, potreban je više kiseonika, krvni pritisak raste  i može biti kobno za one koje boluju od kardiovaskularnih oboljenja.Tu veliku ulogu ima  Kortizol hormon stresa koji luči nadbubrežna žlezda.
Oko sedam sati ujutru su bolovi najintenzivniji, koji su oboleli od gihta.Tada je mokraćna kiselina u najvećem nivou, jer se nagomilava tokom noćnog spavanja.Mokraćna kiselina u krvi je izuzetno povišen,  i vezuje se u zglobovima, hrskavici, vezivnom  tkivu u vidu kristala sa jakim bolovima.
Osam sati je vreme za simptome alergije, jer tada se povećava prašina u kući prilikom  spremanja stana i hodanja i manifestuje se suzenjem, peckanjem očiju, kijanja, curenja nosa.
Devet sati ujutru počinje migrena jer tada je krvni pritisak najveći odnosno u porastu je, što dovodi do širenja krvnih sudova, a to je  „okidač“ i nastaju bolovi, mučnina, povraćanje, malaksalost i poremećaj vida.
Dest sati ujutru nastaju bolovi koji pate od artritisa.Noću organizam miruje i nakon budjenja dolazi do rada različitih hormona.Osobe koji boluju od artritisa najbolje je da uzimaju antiinflamatorni lek pre odlaska na spavanje, na taj način će ujutru bolovi biti slabiji ili nestati.
Oko podne do 15 časova smo u trendu-najgipkiji, najbolje se osećamo, raspoloženje dostigne maksimum.
Posle 15 časova  smo skloni napadima panike i  anksioznošću, depresiji.Kako se dan odmiče nervni sistem je sve aktivniji i doprinos ima akumulacija svakodnevnog stresa.
Oko 17-19 časova simptomi osteoartritisa  se povećavaju, zbog aktivnosti čitavog dana.Ako bolujete od ove vrste bolesti, lek treba uzeti u  rano popodnevnim  satima.
Nakon 21 časa mogu nastati simptomi, bolovi od čira, tada je varenje intenzivan i lek se uzima pre spavanja.Osim čira može se javiti i ekcem odnosno kožne bolesti, zbog promene temperature kože.Kada legnemo i pokrivamo se temperatura tela se povećava i svrab je intenzivnije.Tu je važan faktor vlažnost vazduha u prostoriji gde spavamo.

POSTAVI ODGOVOR