Koji čaj prija vašem organizmu?

0
269

koji_caj_prija_vasem_organizmuVekovima se govori o lekovitim moćima čaja a danas je dokazano da ispijanje ovog napitka pomaže u zdravlju srca, borbi protiv raka, smanjenju stresa pa čak i skidanju kilograma.
Izbor čajeva je veliki, od zelenog, crnog pa preko onih kojima je teško zapamtiti i izgovoriti ime. Izabrati pravi čaj, u današnje vreme, postalo je veoma teško. Kako bismo vam pomogli da izaberete čaj koji će prijati vašem organizmu, predstavljamo vam neke važne činjenice o čaju.
Naučnici prepoznaju sledeće vrste čajeva: crni, zeleni, beli i kineske čajeve (svi koji nastaju od biljke camellia sinesis). Ovo su pravi čajevi a prepoznaćete ih kada u listi sastojaka pronađete sastojak „čaj“.
Možda će vas iznenaditi činjenica da biljni čajevi zapravo nisu „čajevi“, već derivati biljaka i kao takvi lepo mirišu i sjajnog su ukusa ali nemaju nikakvih pozitivnih uticaja na čovekovo zdravlje.
Studija koja je obavljena na Univerzitetu UCLA, potvrdila je da ispijanje tri šoljice crnog ili zelenog čaja dnevno može da prevenira moždani udar za 21%.
Dobrobiti čaja sadržane su u činjenici da oni imaju visoke nivoe antioksidanata kao što su polifenoli, flavonoidi i katehini koji se bore protiv slobodnih radikala u telu i sprečavaju zdrave ćelije da obole.
Druge studije su zaključile da ispijanje više šoljica čaja dnevno snižava holesterol i štiti od određenih vrsta raka.
Pa koja je razlika između crnog, zelenog, belog i kineskog čaja?

Crni čaj

Ovaj čaj ispija skoro 75% populacije koji aktivno pije i voli čaj. Kao i svi ostali, potiče od biljke Camellia sinesi. Listovi se urolaju a potom prolaze period fermentacije. Ovaj proces daje crnom čaju poseban miris, jak ukus i uvećava delovanje antioksidanata.
Katehini u crnom čaju snižavaju holesterol, krvni pritisak i preveniraju šlog.

Zeleni čaj

Listovi zelenog čaja prolaze kroz drugačiji proces, u odnosu na crni. Ovaj čaj se bere, suši i zagreva pa do fermentacije i ne dolazi. Zeleni čaj sadrži suprstancu koja sagoreva masti, ubrzava metabolizam, tako što podstiče mozak i nervni sistem.

Oolong čaj

Ova grupa čajeva sadrži velike doze polifenola koji aktiviraju enzime odgovorne za snižavanje triglicerida. Kineski čaj nastaje gnječenjem lišća, zbog čega ima visoku antioksidativnu moć.
Ovaj čaj se zagreva i suši a onda je spreman za ispijanje.

Beli čaj

Nastaje od pupoljaka i mladih listova biljke Camellia sinesis i spada u najmanje obrađene čajeve i zato ima najjaču antioksidativnu moć (sadrži flavonoide, vrstu antioksidanata koja koči rast ćelija raka i sprečava stvaranje novih).

Savet

Kako biste sačuvali nutritivnu vrednost čaja, potrebno je da ga čuvate na pravi način. Vazduh i vlaga može da uništi listove i kesice stoga vodite računa i svoje čajeve čuvajte na suvim mestima, najbolje u hermetički zatvorenim konzervama i teglama.

POSTAVI ODGOVOR