Jutarnja kafa

0
270

jutarnja-kafaVećina nas nije u stanju da se upusti u jutarnju rutinu bez šoljice svima nam omiljenog jakog crnog napitka. Međutim, šta bi bilo kada bismo vam rekli da su efekti kofeina nepostojeći i da taj fenomenalni osećaj razbuđenosti nakon prvog srkuta zapravo dolazi iz naše glave?

Nedavno istraživanje pokazalo je da kofen nema ama baš nikakav uticaj na naša postignuća i da su efekti kafe koje verujemo da osećamo samo plod naše mašte.

Kako bi izmerili stvaran uticaj unosa kafe na ljudski organizam, istraživači sa Univerzita u Istočnom Londonu lagali su ispitanike da su im dali pravu kafu, dok su oni u sebe zaista unosili onu bez kofeina. Zatim su pred učesnike u ovom eksperimentu stavili određene zadatke i testove uz pomoć kojih su vršili procenu njihovog rada, ali i raspoloženja. Ispostavilo se da su oni koji su pili kafu bez kofeina postizali bolje rezultate od onih iz kontrolne grupe koji su pili normalnu kafu. Dakle, sve senzacije za koje smo ubeđeni da smo ih postigli injekcijom kafeina zapravo su posledica placebo efekta koji nastaje iz ubeđenja da nam gutljaj čarobnog crnog napitka čini dobro.

No, da li će ovo imati ikakvog uticaja na naše jutarnje navike? Ako je već svejedno, da li bi ste se vi bili spremni da se odreknete šoljice prave ukusne kafe i umesto nje popili onu koja u sebi ne sadrži kofein?

POSTAVI ODGOVOR