Ritam leta

0
223

Ritam_letaPriroda ima svoje zakonitosti i svoje cikluse koji se bez sumnje ogledaju u nama.

Leto je godišnje doba u kojem prevladava element vatre mnogima od nas donosi radost u obliku godišnjeg odmora, ali i različite teškoće kao što je teže zadržavanje pažnje na onome što radimo. Osobe krhkijeg zdravlja, naročito srca, osetiće nezgodni aspekt vatre kada termometar pokazuje 30 i više stepeni. Možda vas je začudilo što su i ove godine vrućine počele tako rano, no prema kineskoj metafizici leto dolazi već 6. maja.

Ne čudi ni to što vrućine popuštaju polovinom avgusta ako znamo da su Kinezi izračunali da se razdoblje vatre, tj. leta, završava 7. avgusta, kada ga smenjuje jesen. Razdoblje vatre trebalo bi da iskoristimo za kreativnost, zalet u svakom smislu, pritom pazeći da nas vatra ne nagna na ishitrene i nepromišljene odluke. Na nivou zdravlja to je manifestovano kao pojačana vatra koju treba balansirati pomno odabranim namirnicama, jer upravo u tom razdoblju probavni sistem je pod velikim pritiskom.

Teška jela, zasićene masnoće i meso trebalo bi da izbegavamo, i da uzimamo namirnice koje će balansirati vatru koja nas doslovce bombarduje iz prirode. Uprkos sveopštoj prihvaćenosti, trebalo bi da izbegavamo hladna pića koja gase probavnu vatru, i to u bilo koje doba godine. Ona čine to da se hrana u telu ne razgrađuje pravilno i tako ga truju. Na prirodan način rashladiće nas sokovi zaslađeni medom, jogurt, sveže voće, naročito lubenica i paradajz.Lubenica i paradajz sadrže likopen, supstancu koja povećava otpornost kože na sunčeve zrake. Od brojnih biljaka koje se u ovo vreme nalaze u prirodi spomenućemo samo lavandu i kamilicu čiji će vas čaj sobne temperature u kombinaciji s mentom prirodno ohladiti, ali i sprečiti glavobolje i pregrevanje tela.

POSTAVI ODGOVOR