Prva šetnja posle mesec dana

0
231

Novorođenče nikad ne treba šetati ako duva vetar, pada kiša ili susnežica, kada je mećava ili magla
BEBA može u kratku šetnju čim joj pupčana rana zaraste, nekoliko dana po izlasku iz porodilišta, ako napolju ima više od 15 stepeni. Pedijatri smatraju da tokom zime, kada je temperatura znatno niža, treba sačekati da novorođenče napuni mesec dana, a kada se živa u termometru spusti do minus deset stepeni bebu ne treba iznositi iz kuće. Novorođenče nikad ne treba šetati zimi ako duva vetar, pada kiša ili susnežica, ako je mećava ili magla.

– Zimi je oko podneva najtoplije, pa bi bilo dobro bebin ritam uskladiti tako da napolje ide svakog dana oko podneva – smatra Anđelka Kotević, viša medicinska sestra i koordinator Telefonskog savetovališta „Halo beba“.

– Prvih četiri ili pet dana treba iznositi bebu na terasu ili ispred kuće, dobro utopljenu, na deset minuta, kako bi se navikla na svež vazduh, a dužinu boravka iz dana u dan postepeno povećavati.

Posle toga beba može u kolicima da se provoza po obližnjem parku, najviše do dva sata. Bebe su izuzetno osetljive na temperaturne promene, zato što im centar za termoregulaciju nije još dovoljno razvijen. Zato treba češće proveravati da li su bebi tople rukice, da li je dobro zaštićena od hladnoće.


Boravak na svežem vazduhu poboljšava san, apetit, raspoloženje, podiže imunitet i doprinosi poboljšanju opšteg stanja deteta.

 

– Ako počne da kenjka ili plače treba se vratiti kući, jer joj šetnja u tom momentu očigledno ne prija – objašnjava naša sagovornica. – Bebu bi zimi trebalo dobro utopliti višeslojnom garderobom. „Skafander“ je uvek dobrodošao jer štiti celo telo, naročito bebina leđa, a obavezni su i kapa koja pokriva uši, šal i rukavice. Pravilo za starije bebe i malu decu je da ih treba obući u još jedan sloj odeće više nego što odrasla osoba nosi u istim uslovima. Od izuzetne važnosti je i obuća za sneg koja treba da bude topla, a ako dete već uči da hoda, onda i nepromočiva. Kolica za šetnju treba da imaju zaštitu i toplu podlogu na mestu gde beba leži, a može da posluži i ćebe.

Pošto je zimi koža sklonija oštećenjima, bebino lice bi trebalo zaštititi malo masnijom kremom kako koža ne bi ispucala na hladnom vazduhu. To treba da bude krema namenjena isključivo za negu kože novorođenčadi.
Sivilo znak promrzlina TELO beba je veoma osetljivo, lako se rashladi kao što se lako i pregreje – napominje Anđelka Kotević.
– Ako su nosić, uši, obrazi ili prstići postali vrlo hladni i počnu bivati bledosivi, može se posumnjati na promrzline. Treba odmah uzeti bebu iz kolica, prigrliti je do svog tela pod kaput ili jaknu i što pre se obratiti lekaru. Promrzline mogu biti veoma opasne i izazvati velike ozlede.

POSTAVI ODGOVOR