Kad se slomi zubić

0
536

Kad se slomi zubicKoliko god da vodite računa, mališani za tili čas padnu, udare se, ogrebu… naročito oni najmlađi koji su tek prohodali.
Motorika im je u razvoju, znatiželja izuzetna, aktivnost pojačana, a kako još nemaju refleks da se zadrže rukama prilikom pada, ponekad se dogodi da slome zubić. Roditelji tada nisu sigurni šta treba da rade, kako da tretiraju zubić koji se klima, šta dete sme, a šta ne sme da jede, kada treba ići kod zubara…
Većina ovakvih povreda prođe brzo i bez komplikacija, ali ukoliko se slomi ili izbije mlečni zubić, stomatolozi savetuju da potražite pomoć zubara.
Često je u pitanju samo nagnječenje, otekne im usnica ili meko tkivo u ustima, ali je važno da stručnjak to proceni kako bi se sačuvali mlečni zubi.
Povrede jezika deluju jako dramatično jer su praćene obilnim krvarenjem, jer je jezik bogat krvnim sudovima, ali uglavnom nije strašno, niti ima razloga za paniku. Važno je samo da nema dubljih razderotina, jer u suprotnom dete bi trebalo da ide kod maksilofacijalnog hirugra koji će mu ušiti ranu.
Istraživanja pokazuju da se deca najviše povređuju dok ne savladaju veštinu hodanja, ali i kasnije na igralištima, toboganima, ljuljaškama, klackalicama…
Zanimljivo je da deca često povređuju zube na automobilčićima na akumulator, kao i na auto-stazama.
Pedijatri razlikuju nekoliko vrsta povreda usta – povrede samo mekih tkiva, povreda zuba sa ili bez povreda mekih tkiva i prelome zuba, sa ili bez povreda mekih tkiva. Kada je u pitanju prva povreda to uglavnom zarasta brzo bez komplikacija i problema. Međutim, roditelji paniče kada vide puno krvi i zanemare povrede zuba koje su mnogo ozbljinije.
Zato je važno da, ukoliko ste u nedoumici, dete odvedete kod zubara. Kada je u pitanju druga vrsta povrede, odnosno rasklimavanje zuba, ukoliko zubić stoji na mestu uglavnom će sve da se završi dobro, ali može da počne da tamni i menja boju, kao i da se pojave fistule. Takođe, može da dođe i do izumiranja zubnog živca, što je najveća komplikacija ovakvih povreda.
U zavisnosti od starosti deteta i stanja zubića stomatolog će dati preporuku šta treba uraditi. Ukoliko zub promeni položaj napred ili nazad, dete obavezno treba odvesti kod stomatologa, jer što je promena položaja veća to je pomoć stručnjaka potrebnija. Kada se zubić usled povrede pomeri, to može da dovede do oštećenja klice stalnog zuba, a simptomi da se to dogodilo su bele mrlje ili defekti u predelu krunice.
Posebno su opasna sabijanja zuba i pomeranja krunice zuba prema spolja, tvrde stomatolozi.
Kada dete izbije zubić najvažnije je da odmah reagujete, jer u nekim situacijama zub može da se spase, odnosno da se izvede reinplantacija. Iako je prognoza ovog postupka kod mlečnih zuba lošija, stomatolozi savetuju da zub stavite u vlažnu maramicu ili posudu sa fiziološkim rastvorom, a ukoliko su očuvane ćelije na korenu, odgovarajućom procedurom zubić može da se sačuva.
Veoma je važno da se vodi računa o mlečnim zubićima, posebno u fazi kada dečje lice i vilica još rastu i zato vaše predškolce i školarce informišite koliko je bitno da čuvaju i ne povređuju zube. Objasnite im zašto je to važno i naučite ih kako da izbegnu opasnost i povrede, kao i šta treba da rade ukoliko se povreda dogodi.

POSTAVI ODGOVOR