Starenje mozga

0
252

starenje mozgaU našem telu ljudski mozak je najsloženiji organ, koji nikad ne prestaje sa radom preko nervnih ćelija mozga i neurona.Centar za razmišljanje, pamćenje, prima hemijske poruke, prosledjuje svest i emociju.Putem dendrita su u stalnoj komunikaciji malih nervnih završetaka, koji primaju i šalju poruke.U mladjoj dobi dendriti se brže svaraju nego u starosti.Zato dolazi do gubitka pamćenja i usvajanja novih podataka.Starenje mozga podstiču sledeći faktori:
Farmakološka sredstva mogu oštetiti pamćenje, naškoditi mozgu.Lekove treba uzimati u dogovoru sa lekarom nikako ne na svoju ruku.Lekovi poput antidepresiva, sedativa, lekovi za spavanje, tablete za mršavljenje, antihistaminici mogu naškoditi naročito ako ne poštujemo dozu uzimanja.
Oksidacija slobodni radikali imaju oksidirajući učinak, mozak je osetljiv na delovanje.Ukoliko telo što više energije proizvodi više se stvaraju slobodni radikali.
Stres hronični stres je uzročnik starenja.Organizam kada oseti uticaj stresa luči hormon Kortizol.Kada je izlučivanje u prevelikim količinama oštećuje neurone.Hroničan stres tj. puno obaveza kod kuće i na poslu, razni problemi su važni faktori u pažnji, koncentraciji i pamćenju.Razni hormoni utiču na rad mozga estrogen, testosterol regulišu reproduktivnu funkciju služe kao neurotransmiteri i imaju zadatak u održavanju raspoloženja i mentalne funkcije.Može se reći da je mozak glavni računar našeg organizma zato ga treba održavati zdravim.
Cigareta duvanski dim je štetna materija u najvećoj meri oštećuje mozak.Uzrokuje preuranjeno starenje, bore na kožnoj površini, ali to su samo neki od štetnih posledica duvana.
Alkoholizam ide zajedno sa pušenjem, to su bolesti zavisnosti, koji nastaju posle dužeg ili redovnog konzumiranja alkohola.Narušava fizičko i psihičko zdravlje, dovodi do niza oboljenja kardiovaskularnog, maligniteta, plućna oboljenja, organa za varenje, bubrege i raznih respiratornih oboljenja.

POSTAVI ODGOVOR