Zova beli cvet hrana i lek

0
420

zdr-zovaLečenje biljem – Cvet i plodovi zove koriste se protiv prehlada, pospešuju znojenje. Plod zove se bere kada je potpuno zreo, jer su nezreli plodovi otrovni
Na svetlim i toplim mestima, oko naselja, pored puteva i po obodima šuma, raste kod nas veoma rasprostranjen žbun ili nisko drvo – zova (Sambucus nigra).
Vrlo rano olista, ali je, ipak, najprepoznatljivija po sitnim, beložutim cvetovima, specifičnog mirisa, sakupljenim u krupne štitolike cvasti. Cveta od maja do jula, a u farmaciji se koristi osušeni cvet (Sambuci flos), kao i plod zove (Sambuci fructus).
Plodovi su sitne, sjajne crvenoljubičaste bobice. Cvet se bere po lepom, suvom vremenu, čim cvetići počnu da se otvaraju, a odsecaju se cele cvasti – kaže magistar farmakognozije Ana Kozomara, farmaceut „Uni apoteka“ u Beogradu, i podseća da precvetale cvasti mrke boje ne bi trebalo brati jer nemaju prijatan miris.
Ubrane cvasti suše se u senci, na jačoj promaji da bi se cvet što brže osušio i što manje potamneo. Kada se potpuno osuše, krune se nad sitom da bi na njemu ostale peteljke a prošli samo cvetići.
Cvetovi zove, po rečima naše sagovornice, sadrže kompleks flavonoidnih heterozida (rutin, kvercetin, hiperozid, astragalin), heterozide fenolkarbonskih kiselina (hlorogenske, kafene i ferulinske), kao i cijanogene heterozide (sambunigrin). Imaju, takođe, etarsko ulje, fitosterole, sluzi i tanine.
Cvet zove pojačava znojenje, izlučivanje mokraće i bronhijalnu sekreciju. Primenjuje se u obliku toplog napitka, infuza, protiv prehlada, gripa i različitih vrsta kašlja. Plod zove se bere kada je potpuno zreo, jer su nezreli plodovi otrovni. Zreo sadrži flavonoidne heterozide, tanine, antocijane i tragove etarskog ulja. Bogat je šećerima, voćnim kiselinama i vitaminom C.
Standardizovani ekstrakt ploda zove ima antioksidantna svojstva, a nekoliko istraživanja je pokazalo da je delotvoran protiv gripa – objašnjava Ana Kozomara i podseća da se osim u medicinske svrhe, cvet i plod zove koriste i u ishrani.
Od cveta se pripremaju sok i ukusni sirupi koji se koriste kao prelivi, a od bobica marmelada i vino. U Italiji se od cveta zove i ploda zvezdastog anisa pravi jedan vrlo popularan liker.
LOSION ZA OSETLJIVU KOŽU
* 2,5 šolje vode
* 25 g osušenog cveta zove
Ključalom vodom prelijte cvet zove i poklopite. Kada se ohladi procedite u čistu staklenu posudu i čuvajte u frižideru. Losionom natopite komadić vate i očistite lice. Ovaj losion umiruje i osvežava osetljivu kožu, a trebalo bi da se upotrebi tokom naredna tri dana.
ČAJ PROTIV KAŠLJA
* 30 g cveta zove
* 30 g cveta podbela
* 20 g morača
* 4 dl ključale vode
Vodom prelijte tri kašike mešavine i poklopite. Posle dva sata procedite i uzimajte na dva sata po kašiku.
TRI ŠOLJE DNEVNO
* 30 g cveta zove
* 30 ploda peršuna
* 30 g bobica kleke
* 10 g morača
* 5 dl ključale vode
Tri supene kašike čajne smese prelijte vodom, poklopite i ostavite preko noći. Ujutru procedite i pijte tri puta dnevno po šolju čaja pre jela.
SIRUP OD BOBICA
Ukuvajte do gustine meda kilogram svežih, zrelih zovinih bobica sa 200 g šećera. Pripremljeni sirup može da se čuva tokom cele zime, u dobro zatvorenoj posudi na suvom i hladnom mestu. Po potrebi, protiv prehlade i gripa, razmutite kašiku-dve sirupa u toploj vodi i popijte pred spavanje. Sirup stimuliše znojenje i olakšava disanje.

POSTAVI ODGOVOR