Lekovita priroda-tahebo

0
237

priroda-velikaDosadašnja iskustva pokazala su da tahebo biljku najviše koriste oboleli od raka i alergija, a ublažava i depresivna stanja, nesanicu, osećanje teskobe
Zahvaljujući brazilskim doktorima Teodoru Majeru i Pretu Rouzu, tahebo biljka (Tabebuia avellanedae ili Tabebuia altisima), u koju su se latinoamerički Indijanci kleli, ponovo je otkrivena. Zbog čudesnih lekovitih svojstava koje je ovo dvoje doktora dokazalo, postala je poznata širom planete.
Iako zvuči neverovatno oni su uspeli upotrebom tahebo biljke da postignu zavidne rezultate u terapiji leukemije i drugih oblika raka. Tvrde da su uspeli da postignu željeni ishod lečenja i u terapiji drugih neizlečivih bolesti.
Tahebo biljka nosi indijanski naziv, mada je u narodu poznata kao Ipe roxo (tabebuia avellanedae) ili Pau D Arco (Tabebuia altisima). Ima ekstremno duboke žile i raste na mestima bogatim ozonom. Ipe roxo je ljubičastih, a Pau D Arco crvenih cvetova. Obe biljke su mesožderi, odnosno, hrane se insektima. U njihovoj kori naučnici su pronašli sastojke izvanredno otporne na gljivice i spore.
Dosadašnja iskustva pokazala su da tahebo biljku najviše koriste oboleli od raka i alergija. Osim toga, Pau D Arco oslobađa telo od toksina, daje mu novu vitalnost, što sve skupa utiče na osvežavanje psihe i uma. Ublažuje i depresivna stanja, nesanicu i patološke teskobe. Izveštaji pokazuju da je uspešan i u lečenju herpesa.
Za različite bolesti primenjuje se u vidu čaja koji se pravi od unutrašnje kore drveća. Može biti samleven, ili u parčićima kore.
Obično se uzima količina od jedne velike, vrhom pune
supene kašike čaja koji se potapa u litar vrijuće vode. U šoljicu od dva decilitra sipa se proceđen, ali tek pošto odstoji pet do deset minuta, i pije. Ovo je uobičajena priprema za sva lakša oboljenja.
A ako se radi o težim bolestima, onda se u dva do tri litra hladne vode stavi pet supenih kašika kore, i stavi na šporet da se skuva. Kad proključa, čaj se skloni sa šporeta, procedi i pije tokom celog dana, u različitim količinama, u zavisnosti od prirode bolesti.
Iako se pokazao uspešnim, čaj spremljen od tahebo biljke kod nekih osoba u početku može da izazove osećaj nepodnošljivosti. U tom slučaju, terapiju treba početi sa jednom šoljicom dnevno, a kasnije tu količinu postepeno povećavati, u zavisnosti od brzine gubljenja neprijatnog osećaja.
Protiv anemije i arterioskleroze
U početku treba piti od tri do četiri šolje nezaslađenog čaja. Kada dođe do poboljšanja zdravstvenog stanja, čaj svesti na dve šolje dnevno. Prilikom lečenja arterioskleroze takođe se počinje sa tri do četiri šolje čaja dnevno. Međutim, kada dođe do poboljšanja pije se samo jedna šolja.
Za astmu
U lečenju astme pije se između četiri i pet šolja čaja tokom dana. Da bi terapija bila što uspešnija dobro je pripremiti kupke, a i inhalirati se sa ovim čajem. Takođe se preporučuju i topli tahebo oblozi na grudi.
Kod kandide i drugih gljivičnih oboljenja
Nekoliko dana u početku pije se jedna šolja čaja dnevno, a kasnije se ta količina postepeno povećava, do pet šolja tokom dana. Protiv ekcema pije se litar čaja dnevno tokom nekoliko meseci, a na obolela mesta treba stavljati obloge od taloga kore, posle kuvanja.
Kod crevnih oboljenja
Tradicionalni doktori su ostavili zapise da je za dete sa hroničnim prolivom, dovoljno pola šolje tahebo čaja dnevno. Dokazano je da kod jakih upala tahebo reguliše varenje za nedelju dana, pri čemu treba piti po litar čaja dnevno.
Za čir želuca i dvanaestopalačnog creva preporučuje se konzumiranje čaja tokom nekoliko meseci, i to od tri do četiri šolje dnevno. A protiv gastritisa, uz izbegavanje jako začinjenih i teških jela, treba piti litru tahebo čaja dnevno.
Za dijabetes, grip, migrenu
Kod dijabetesa, tokom više meseci, treba piti litar čaja dnevno. Za lečenje gripa preporučuje se od četiri do pet šolja čaja dnevno, kao i tahebo kupke i inhalacije, u trajanju od 15 do 20 minuta. A za lečenje migrene treba piti tri do četiri šolje čaja dnevno, što duže vreme, a onda dozu smanjiti na dve šolje tokom dana.
Kod opekotina
Za lečenje opekotina takođe se pije po litar čaja dnevno, ali se stavljaju i hladne tahebo obloge, nekoliko puta tokom dana na opečena mesta. Oblozi prilikom prvog stavljanja mogu izazvati jake bolove, ali oni ne traju dugo.

POSTAVI ODGOVOR