Propolis u grupi apiterapije

0
88

Pčelinji propolisPčelinji propolis je smola u kombinaciji pčelinjeg voska sa izlučenim supstancama koje se skupljaju iz stabla i botaničkih izvora.Boja se varira u zavisnosti šta pčela skuplja ali je uglavnom tamnosmedje boje.
Hemijski sastav propolisa sadrži oko 300 prirodnih supstanci to su aminokiseline, fenoli, polifenoli, kumarin, steroidi.
Sirovi propolis se sastoji od oko 50% smole, 30% voska, 10% esencijalnih ulja, 5% polena i 5% raznih organskih jedinjenja.
Propolis se može nazvati kao prirodni antibiotik, koji se koristi u lečenju na organizam u celini.
Dosta se koristi u lečenju bolesti ušiju, usne duplje, kod kožnih oboljenja, gljivične infekcije, upale mokraćnih kanala, gastritisa, dijareja, hemoroida, respiratornih oboljenja, reguliše metabolizam, izuzetan je za imunitet i kod malignih tumora.
Propolis ima sledeća svojstva: antibakterijski, antiviralni, antigljivični, antioksidantni, imunostimulatorna svojstva i postiče regeneraciju tkiva i raspolaže anestetičkom svojstvom.
Propolis se nalazi u raznim oblicima i proizvodima.U vidu tableta, kapsula, prašak, sirup, sprej, mast, krem, propolisni ekstrakt, tinktura.
Propolis za imunitet:jača otpornost organizma podržava zdravlje i vitalnost.Zdrav imunološki sistem štiti nas od bolesti i infekcije.Uz propolis mogu još dodati razni vitamini i minerali za ojačanje organizma.
Mere predostrožnosti kod upotrebe propolisa:
-osobe koji su alergični na med, matičnu mleč, polen, ne smeju ga koristiti-treba da se uradi test za alergije.
-ukoliko imate astmu propolis treba izbegavati jer u njemu se nalaze razne hemikalije i stanje može da se pogorša.
-propolis može da poveća rizik od krvarenja, ili da uspori zgrušavanje krvi.
-kod parazitnih infekcije propolis nije jedini način za ozdravljenje, tu treba tražiti savet lekara.
-trudnice i dojilje treba da potraže savet lekara da li smeju da koriste propolis.

 

POSTAVI ODGOVOR