Nošenje maske postale su potpuno normalne

0
442

S obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, maske su na prvom planu pre izlaska iz kuće, nezamisliv kao navika nakon pandemije. Izbor maski danas je neverovatno velik i postala je modni trend.Tako su osmislile petoslojnu masku koji se sastoji iz dva dela, dvoslojne platnene maske i troslojnog hidrofilnog filtera gde je filtracija bakterija, virusa skoro 100%.
Najčešći put prenosa COVID19 je kapljičnim putem i kao preventiva nosi se maska na licu, često pranje ruku, zatim dezinfekcija i socijalna distanca i smanjenje bliskog kontakta.Izbegavati dodirivanje lica, posebno očiju, usta i nosa jer sluznica koji ih prekriva najosetljiviji deo na virusni prenos.Održavanje radnog prostora podrazumeva se maksimalna higijena u svrhu prevencije.Kapljice koje se lepe na predmete mogu preživeti više od 24 časa, ostajući zarazne.
Treba naznačiti da pušenjem cigareta u vazduh se ispušta dim, koji je obojen pa se brzo širi.Ako je prostorija manja dim je više koncentrovan, njegov miris ulazi u nos i usta.Setite se neugodnog mirisnog dima na odeći kada izlazite iz kafića gde se pušilo.Kako se širi dim od cigareta tako se širi i virus.
Maske će se nositi odnosno postaće deo zdravstvenog ponašanja i zdravstvene kulture, kako u zaštiti sopstvenog zdravlja, tako i čuvanje tudjeg.Maske neće biti vezane samo uz ovu epidemiju, već je prevencija drugih respiratornih prenosivnih bolesti.

POSTAVI ODGOVOR