Bioidentični hormoni

0
462

Bioidentični hormoni su veštački proizvedeni koji su slični onima koji se stvaraju žlezde u našem telu.Koristi se u slučajevima neuravnoteženosti hormona naročito kod perimenopauze, starenja.
Hormoni su mali kontrolori u našem telu, kada nisu u ravnoteži ima ih previše ili nedovoljno telo se menja i nastaju različite tegobe.U zavisnosti koja žlezda ne radi dobro tj. od hormona koje su u neskladu u zavisnosti od pola i starosti osobe.Javljaju se znakovi mršavljenja, ili dobijanje na telesnoj težini, naduvenost, otečenost, zatvor ili proliv, učestalo mokrenje, preznojavanje.
Hormonalni disbalans izazivaju  različita oboljenja:dijabetes, tumori, Kušingov sindrom, stres, poremećaj u ishrani i upotreba nekih lekova.
Bioidentični hormoni se proizvode u laboratoriji.Imaju isti sastav kao da se nadju u telu.Imitiraju prirodne hormone.Proizvode ga farmaceutske kompanije po nalogu lekara prema potrebama pacijenata.U laboratoriji iz biljaka dobijaju derivate, koji se dalje preradjuju i kao krajnji proizvod bioidentičnog hormona  dobija se u vidu injekcije, kreme, tablete, obloge.Da je lek dostupan mora da se dobija posebna dozvola da je bezbedno za korišćenje.Terapiju Bioidentičnih hormona može da se dobija isključivo na lekarski recept.

POSTAVI ODGOVOR