Nedostatak vitamina D u organizmu

0
471

Nedostatak vitamina D u organizmuVitamin D spada u grupu sterola što je neophodno za pravilno funkcionisanje organizma. Može da se unosi hranom, dok drugi vitamini se sintetišu pod uticajem sunčeve svetlosti.
Nije retkost da starijoj populaciji nedostaje vitamin D, B12 i manjak kalcijuma.Deficit nastaje usled nedovoljnog izlaganja sunčevim zracima, zatim alergija na mleko i laktozu, vegetarijanski način ishrane.
Manjak D vitamina ukazuje na zdravlje kostiju (osteoporozu, artritis, loše raspoloženje, depresija).Važnu ulogu ima za zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema, balans krvnog pritiska, oboljenje štitne žlezde, hroničan umor, upravljanje rastom ćelija.Poznato je da maligni tumori najčešće nastaju zbog nekontrolisanog razmnožavanja ćelija.Vitamin D stimuliše najmanje tri gena, koje mogu zaustaviti njihovo razmnožavanje.Reguliše rad hormona, povećava plodnost.Nedostatak vitamina D može biti razlog steriliteta, može se reći da je ovaj vitamin od vitalnog značaja.Učestvuje za aktiviranje odbrambenog sistema-oslabljen imunitet jer su T ćelije odgovorne za suzbijanje infekcije znači da su nosioci imunološkog sistema, ali moraju imati vitamin D jer u suprotnom njihovo aktiviranje će izostati.
Prirodnim putem sunčanje je jedan vid za nadoknadu nedostatka vitamina D, ali ne treba prterivati zbog rizika od raka kože.Na suncu dovoljno je provesti 15 minuta van „rizičnog doba“, znači pre 10 časova ujutru  i nakon 16 časova poslepodne.Tokom zime sunčanje može da se povećava na 30 minuta.
Koje namirnice su bogate D vitaminom:morska riba, (losos, skuša, sardine, tunj), žumance, maslac, jogurt, sirevi, morske alge, pečurke, kvasac, avokado.
Doziranje vitamina D: deci u razvoju je dovoljno 400 IJ, dok je najmanja doza koja sprečava nedostatak D vitamina je 200 IJ.Osobama od 50-70 godina preporučuje se od
600-800 IJ.
Zaključak: vitamin D je važan za zdrave kosti, zube, mišiće, stvara otpornost organizmu na prehladu i respiratornih infekcija.Kod osoba u nedostatku vitamina D ima uticaj na dužinu trajanja COVID-19 bolesti, te poboljšavanje ishod bolesti.Nadoknada tog vitamina suplementacijom kroz nekoliko nedelja od 2000 do 10000 IJ dnevno, kako bi se u kratkom vremenskom periodu postigla koncentracija u krvi od 100-150 nmol/l.

POSTAVI ODGOVOR