Kako deluju COVID-19 vakcine?

0
451

Kako deluju COVID-19 vakcine?Vakcine su najsigurniji i najbezbedniji način kojim ćemo epidemiju staviti pod kontrolu i vratiti se u normalnom životu.Vakcine su medicinski preparati, napravljeni sa različitom tehnologijom.Zajejedničko im je da uče naš imuni sistem, borba od oboljevanja.Vakcine sadrže oslabljene žive ili neaktivne (mrtve), uzročnike bolesti tzv.antigen koji stimuliše imuni odgovor organizma stvarajući antitela.
Antitela su posebna klasa proteina, koji imaju posebne odredjene specifičnosti u strukturi molekula.Te specifičnosti pomažu antitelu da prepoznaju uzročnike, da aktiviraju imunološki sistem organizma i da unište tog uzročnika.Neke vakcine zahtevaju davanja više doze u razmaku od nekoliko nedelja ili meseci.To je potrebno zbog proizvodnja antitela i razvoj memorijskih ćelija.Zato se dešava da osoba bude inficirana COVID-19 om neposredno pre ili posle vakcinacije i da dobije bolest.
Imunizacija štiti Vas i članove zajednice i čitavo društvo.
Zato je važno da primite vakcinu protiv COVID-19
Imunološka reakcija organizma nije „na dugme“, treba vremena da počinju razvijati antitela 10-15 dana, i dalje morate se čuvati masku preko nosa i usta, držanje distance, često pranje ruku, izbegavati okupljanje.
Kada je dovoljno ljudi u populaciju imuno na zaraznu bolest, tada bolest ne može da se širi od osobe do osobe, to se naziva „kolektivni imunitet“.
Ko ne treba da primi vakcinu?
-Ako osoba ima temperaturu
-vitalno je ugrožen
-akutna faza srčane bolesti
-koji su preživeli transplantaciju
-leči se od kancera
-imala je anafilaktički šok
-osobe koje primaju kortikosteroide, citostatike, hemoterapiju
-trudnice
-deca mladja od 18 godina
Kod proizvodnje vakcine su potrebna tri osnovna pristupa:
-upotreba celokupnog virusa ili bakterije
-upotreba delova koji aktiviraju imuni sistem
-upotrebom samo genetskog materijala
Sastojci u vakcini:
Vakcine sadrže sitne fragmente organizma koji uzrokuju bolest.Sve vakcine sadrže aktivnu komponentu.
Antigen koji generališe imuni odgovor.
Konzervansi sprečavaju kontaminaciju vakcine nakon otvaranja bočice ako se koristi za vakcinaciju više osoba.Najčešći konzervans je 2-fenoksietanol
Stabilizatori sprečavaju hemijsku reakciju unutar vakcine i onemogućavaju lepljenje vakcine na bočicu.Stabilizatori mogu biti šećeri-laktoza, saharoza, aminokiseline (glicin), protein, želatin.
Surfaktanti drže sve sastojke u vakcini pomešan, sprečavaju taloženje.
Rezidue nalaze se u malim količinama u samoj vakcini u milionitim ili milijardim delovima.Mogu biti proteini, kvasac, jaje, antibiotik.
-Diulent razblaživač do tačnog nivoa koncentracije neposredno pre upotrebe (sterilna voda).
-Adjuvant je pomoćna supstanca, poboljšava imunološki odgovor na vakcinu, tako što zadržava vakcinu malo duže na mestu uboda.To je vrlo mala količina aluminijumovih soli ili fosfati.

POSTAVI ODGOVOR