Hiperpigmentacija

0
239

HiperpigmentacijaHiperpigmentacija je opšti izraz za sve vrste fleke na koži, pege i pigmentne promene tokom životnog doba.Često je samo estetski problem.Boja kože zavisi od količine pigmenta melanina, koji apsorbuje UV zrake i na taj način štiti srednji sloj kože.
Kod pojačanog pigmentacije zadeblja se rožnati sloj kože.
Najčešće se javljaju:
*Efelide (sumčane pege) često su genetski uslovljene nakon dužeg izlaganja suncu.
*Solarni lentigo: su pigmentne lezije smedje boje na koži, mogu se javiti na licu, šake, podlaktice usled izlaganjem na Suncu i starenjem se povećava.
*Melazma je pigmentna pločasta promena na licu koje mogu biti:
-trudničke melazme-kod trudnice
-hormonalna melazma zbog delovanja estrogena, javlja se kod žena sa hormonalnom terapijom.
-idiopatske melazme
Fleke na koži nastaju zbog stvaranja viška melanina, koji se gomila i skladištuje na odredjenim mestima na koži.To nisu uvek tamne, braun fleke već su slučajevi diskoloracije u vidu roze, crvene, ljubičaste tačkice, klastera ili prugice na koži.
Hiperpigmentacija ima razne uzročne faktore:
Manjak vitamina, loša ishrana, posedica pušenja,gljivične infekcije, Adisonova bolest, autoimuna bolest, reakcija na lek, insulinska rezistencija, hormonalni disbalans, porfirija, upala krvnih sudova, hiperpigmentacija od akni, staračke pege, postinflamatorne ili usled opekotina.
Postoje razne metode i tretmani za hiperpigmentaciju:
Fleke možete rešiti raznim kremovima, koji sadrže neke agente za depigmentaciju.To su pojedine kiseline:
Salicilna, glikolna, hijaluronska, azelaična, kojična kiselina.Pored ovih kiselina treba da sadrži C vitamin, koji hrani i štiti kožu od mogućih komplikacija.Osim toga treba da sadrži retinoide tj.retinol koji smanjuje fleke na koži.
Na tržištu postoji Korektor ne samo za prikrivanje već ublažava tamnjenje kože po nazivu Thiamidol sprečava proizvodnju melanina u koži.Isto tako se koristi i serum koji pomaže da fleke budu manje vidljivi ili da nestanu.Takodje i sapuni za hiperpigmentaciju mogu pomoći, tu je i hidrogen jedna od opcija samo treba paziti jer oštećuje zdrave ćelije kože.
Koristiti blagi piling, mazanje kože uljem lavande zatim tretman laserom i dermoabrazija ili mikrodermoabrazija zatim foto-tretman lica sa svetlosnim zracima, posebnim aparatom uticati na nagomilani melanin.Od prirodnih stvari može da se koristi melem sa sledećim sastojcima: od korena sladića, ulje čajevca, limun i limunovo ulje (naročito kod staračke pege) uz dodatka bazičnog ili kokosovog ulja.

POSTAVI ODGOVOR