Lekovi i Signatura

0
455

Lekovi_i_SignaturaPrema propisima Farmakopeje lekovi mogu biti:
-Lekovi sa blagim dejstvom  lekovi protiv prehlade, glavobolje, temperature, probavne smetnje, laksativi, vitamini.
-Lekovi sa jakim dejstvom (separanda) čuvaju se na posebnom delu ormana to su: analgetici, antipiretici, antireumatici, diuretici, antikonvulzivni, antidepresivni, antibiotici, (cefalosporini, makrolidi, tetraciklini, aminoglikozidi itd.).
-Lekovi sa vrlo jakim dejstvom  (venena) čuvaju se u zaključanom ormanu to su; anestetici, opijatni analgetici, narkotici, antikonvulzivni itd..

Putevi unošenja lekova:

Mogu biti lokalno ili da se resorbuje u krvi-opšte dejstvo.Lekovi u organizam se unesu: oralno, to su: tablete, sirupi, solupcije, kapsule, pulvis.
Tablete mogu biti:neobložene tablete, film tablete, efervescentne, oriblete, pastile, lingvalete, bukolete, vaginalete, implantalete.
Lekovi mogu se uneti implantacijom, to su hormonski preparati, usadjuje se u potkožno tkivo koja predstavlja veštačku žlezdu.
Inhalacijom se unesu lekovi preko udisanja disajnih organa, lako isparljiva sredstva.Resorpcija se vrši preko tankih zidova alveola.
Sublingvalno se unesu lekovi, koje razara hrorovodenična kiselina, hormoni, nitroglicerin.
Rektalno se unesu lekovi preko sluzokože rektuma, preko mikroklizme ili klizme.
Perkutano se unesu lekovi preko kože u vidu mastima, gelovima, kremova i žele.
Parenteralno se unesu lekovi ubrizgavanjem direktno u tkivo, kožu, potkožno, mišićno, krvno putem injekcija koje mogu biti:kutane, subkutane, intramuskularne, intravenske.

POSTAVI ODGOVOR