Cimavaks EGF Vakcina protiv raka pluća uskoro dostupna u Srbiji

0
449

Cimavaks_EGF_Vakcina_protiv_raka_plua_uskoro_dostupna_u_SrbijiVakcina „cimavaks EGF“ protiv raka pluća, koju su razvili kubanski naučnici, biće za dva mjeseca dostupna i pacijentima u Srbiji – piše beogradski „Pres“.
Postupak u Agenciji za registraciju lijekova može da traje i sedam mjeseci, ali će Kubanci već za dva mjeseca poslati doze za 30 pacijenata-dobrovoljaca, u skladu sa ugovorom koji je potpisan prije deset dana.
Osim na Kubi, navodi list, „cimavaks EFG“ se za sada koristi u Peruu, Maleziji i Velikoj Britaniji, a vakcina je namijenjena osobama za koje imaju nemikrocelularni uznapredovali rak pluća u trećoj ili četvrtoj fazi.
Organizam koji primi ovu vakcinu proizvodi sloj antitijela koje blokiraju receptore proteina, pa metastazirane ćelije prestaju da se hrane i razmožavaju, tako da se proces zaustavlja i povlači. Kada se potpuno povuče, ostaje samo glavni tumor, koji se operiše ako je moguće, a ako nije, bolesnici primaju vakcinu svakih mjesec ili dva i praktično žive kao dijabetičari na insulinu.
Jedna multinacionalna kompanija otkupila je od Kubanaca pravo da distribuira vakcinu u 17 zemalja EU, a to pravo je za sve zemlje bivše SFRJ dobila srpska spoljnotrgovinska firma „Vama“, čiji je vlasnik Zoran Vujović prije desetak dana potpisao ugovor s Kubancima.
„Ljudima koji žele da se leče na svoju odgovornost, mi ćemo to ipak omogućiti za dva meseca, kada će u Srbiju stići manja količina vakcina, dovoljna za oko 30 pacijenata“, kaže Vujović.
On objašnjava da, kao što pacijent ima pravo da u inostranstvu kupi lijek koji nije registrovan u Srbiji, ima pravo da to učini i u Srbiji.
„Dok ne dobijemo dozvolu agencije, vakcina će se uvoziti na osnovu papira koji su potpisali pacijent i lekar, a overava ga zdravstvena ustanova sa kojom ćemo sklopiti ugovor, uz saglasnost Agencije za lekove“, rekao je Vujović za „Pres“.
Prema njegovim riječima, u prvoj fazi će ljekarima na Kubi slati istoriju bolesti pacijenata, a srpski doktori će napraviti selekciju onih koji mogu da prime vakcinu.
On dodaje da je problem što su zalihe ovog lijeka na Kubi minimalne zbog velike potražnje, a veće količine vakcine biće dostupne početkom naredne godine, kada počne proizvodnja ovog lijeka u Kini i Indiji.

POSTAVI ODGOVOR