Toksične supstance

0
288

Toksicne_supstanceČovek iz dana u dan dolazi u dodir u  izvesnim okolnostima sa hemikalijama koji se koristi u poljoprivredi i proizvodnji hrane kao što su pesticidi, dodaci hrane, aditivi, mineralna djubriva, teški metali i druga pomoćna sredstva medjuprodukti otpadne materije, produkt raspada nekog tehnološkog procesa.
Pesticidi:
Su hemikalije za poljoprivrednu primenu označavaju se kao „sredstva za zaštitu bilja“.Koristi se u poljoprivredi i zdravstvu za suzbijanje štetnih insekata, koji direktno ili indirektno ugrožavaju hranu, u mnogim slučajevima su prenosioci uzročnika mnogih oboljenja čoveka.
Aditivi:
Su hemikalije dodaci supstance koji se dodaju namirnicama u malim količinama u cilju poboljšanja organoleptičkih svojstava.Mogu biti prirodni ili veštački.Namirnicama menjaju sastav, kvalitet, aromu i trajnost.U dozvoljene aditive se ubrajaju: antioksidansi, konzervansi, emulgatori, boje.Aditivi prema nameni su: konzervansi (sprečavaju od kvarenja), stabilizatori, boje prirodne ili veštačke, emulgatori, zasladjivači (saharin, ciklamat), antioksidansi sprečavaju oksidaciju kao limunska kiselina, aromati prirodni i veštački, želerati, kao želatin, lecitin, pektin.Ostali aditivi kao katalizatori, gasovi za sprečavanje penušanje, bistrenje, brže smrzavanje, podmazivanje, postizanje klizavosti.
Rastvarači:
Spadaju u industrijske hemikalije.Ulaze u sastav boja i lakova zatim pesticida, preparati za higijenu u domaćinstvu.
Kozmetičke hemikalije:
Čine osnovu kozmetičkih sredstava koji mogu dovesti do alergijskih reakcija, kontaktnog drematitisa (oštećenje kože).
Toksični efekat:
Interakcija izmedju toksičnih supstanci i organizma se odvija na molekulskom nivou.Rezultat ove interakcije ispoljava se na pojedinim organima ili organskih sistema.Svaki toksični efekat je rezultat dve grupe procesa:biokinetički i biodinamički.
Biokinetički procesi (toksikokinetika) raspodela, resorpcija, deponovanje toksičnih agenasa, izlučivanje supstanci, biotransformacija (metabolizam).
Biodinamički proces ( toksikodinamika), to su efekti na enzime i druge hemijske parametre, efekti na mikromolekule, dejstvo na organele  ćelija.Ovi procesi se odvijaju istovremeno nerazdvojne komponente su toksičnog dejstva.

POSTAVI ODGOVOR