Laksativi

0
208

laksativiLaksativi su lekovi koji olakšavaju pražnjenje creva.Zatvor ili opstipacija-konstipacija je neugodno stanje ili retko pražnjenje creva.Osoba ima tvrdu stolicu, teško prolazi kroz rektum.Postoji dva oblika akutni i hronični zatvor.Uzrok nastanka tvrde stolice može biti: neadekvatna ishrana, fizička lenjost, razni lekovi kao sedativi, narkotici, antihipertenzivni lekovi, hiperkalcijemija, bolest štitnjače.
Laksativi olakšavaju pražnjenje creva, povećanjem volumena i motilitet creva smanjenjem viskoznosti.Indikacija za uzimanjem laksativa je: opstipacija, bolna anorektalna oštećenja, priprema za radiološke i endoskopske ili hirurške intervencije.
Omekšivači stolica su: maslinovo ulje koji se danas često koriste kroz ishranu.
Laksansi koji povećavaju volumen creva: povećavaju zapreminu crevnog sadržaja i na taj način ubrzavaju peristaltiku.To su pektini iz voća šljive, smokve, ljuspice semena metilceluloza, mekinje.
Osmotska sredstva: to su supstance ili purgativne soli (glicerol, sorbotol,manitol), zatim organske kiseline  (jabučna, vinska, limunska kiselina).Putem osmoze povećava se zapremina crevnog soka nastane ubrzana pasaža i kroz tanko crevo se dospeva u debelo crevo.
Rastezanjem zida kolona brzo nastaje defekacija.
Od soli se upotrebljavaju: magnezijum sulfat i magnezijum hidriksid.Ove soli su teško rastvorljive povećavaju zapreminu stolice.Magnezijum se apsorbuje u malim količinama i daje željena dejstva.
Kao dobar laksativ upotrebljava se Glicerol, deluje osomotski-navlači vodu u lumen creva iz okolnih tkiva.Sadržaj creva se omekša.Dostupan je u obliku čepića, može da se koristi u raznim situacijama opstipacije nakon perioda loše ishrane, usled nedostatka fizičke aktivnosti, pre porodjaja.
Kontraindikacije: uzimanje laksativa je kontraindikovano u sledećim stanjima: akutna simptomatska opstipacija, deca, trudnoća, dojenje, ulkusna bolest, menstruacija.
Neželjeni efekti: dehidratacija, proliv, gubitak fiziološkog mehanizma defekacije, fizička zavisnost.

POSTAVI ODGOVOR