Kontrastna sredstva

0
454

kontrastna-sredstvaKontrastna sredstva deli se na pozitivne i negativne.Pozitna kontrastna sredstva su supstancije koji povećavaju apsorpciju rendgenskih zraka i daju intenzivnu senku.To su barijum i spojevi joda koji se koriste samo za pregled digestivnog trakta.Pozitivna kontrastna sredstva omogućavaju prikazivanje onih organa čiji prirodni kontrast nije dovoljan.Kontrastna sredstva se uvode u telo na različite načine:kateterom, sondom za pregled debelog creva, paranazalnih šupljina, mokraćnih puteva, materice i jajovoda, mlečnih kanala i dojke.
Kontrastna  sredstva sa injekcijom primenjuju se u krvne sudove  za prikaz krvnih sudova, srca, parenhimnih organa (jetra, bubreg).Ubrizgavanje u šupljinu tela ili organa koji ne komunicira sa spoljašnjom površinom kao zglobni prostor, pleuralna šupljina, kičmena moždina, apscesi, ciste.
Pozitivna kontrastna sredstva  mogu biti:topljive u vodi koji se brzo izlučuju preko bubrega ili žuči.Teško topljive to su uljana kontrastna sredstva koje se koriste za mijelografiju.Netopljive kontrastna sredstva koji se koriste za pregled probavnih organa koji izlaze prirodnim putem.
Negativna kontrastna sredstva su one supstancije koji smanjuju apsorpciju rendgenskih zraka i na RTG slici izazivaju senke manje gustine, uglavnom se upotrebljava atmosferski zrak.
Kontrastna sredstva treba da ispune sledeće: moraju biti hemijski stabilni, ne sme izazvati štetno dejstvo u organizmu, na mestu aplikacije ne sme izazvati iritaciju, mora da se brzo izlučuje iz organizma.

POSTAVI ODGOVOR