Beli i crni slez imaju posebno mesto u kućnoj apoteci

0
355

Beli i crni slez imaju posebno mesto u kucnoj apoteciBeli je više zastupljen, jer se od davnina koristi za odbranu od različitih bolesti. Odličan je borac protiv virusa i prehlada, olakšava iskašljavanje, ublažava simptome astme i jača imunitet. U Srbiji ga najviše ima na rečnim ostrvima i ritovima pored Tise, Dunava, Save, ali i drugih reka.Iako je delotvoran u celosti, lekoviti sastojci su najviše skoncentrisani u korenu. Onaj koji je izvađen prve godine je najefikasniji, jer ima najviše sluzi. Kasnije postaje deblji i tvrdji, pa i manje kvalitetan. Prvo se oguli i osuši na temperaturi od 60 do 70 stepeni, da ne bi potamneo, a sluz se razložila, pa zatim isecka. Čaj od belog sleza pomaže kod kašlja, bronhitisa, a preporučuje se i kod bronhijalne astme. Koristi se i u lečenju upale debelog creva, dijareje i povraćanja kod odraslih i odojčadi. Smiruje sluzokožu želuca, posebno u kombinaciji sa kamilicom. Nije štetan ni za bebe stare nekoliko dana, ispira im se nos kada je zapušen.
Priprema se tako što se iseckan koren drži oko dva časa u hladnoj, prokuvanoj vodi, da se sluz potpuno ekstrahuje. Čaj se zatim procedi i pije nekoliko puta dnevno, po želji može da se zagreje. Koren belog sleza nikako ne sme da se kuva, jer se tada izdvaja skrob, pa je napitak gust i mutan. Sluzi u korenu ima najviše u oktobru, na kraju vegetacije i tada bi koren trebalo da se vadi.
U narodnoj medicini popularne su i obloge, koje su delotvorne kod svih vrsta kožnih i potkožnih čireva, kao i upale očiju. Njima se leče opekotine, a efikasno ublažavaju i bol. Prave se tako što se sitno rendani koren belog sleza pomeša sa medom, kašasta masa se nanese na lanenu krpu i stavi na problematično mesto. Menja se na dva do tri časa.
Crni slez ima slično dejstvo kao i beli. Potiče sa istoka, ima crveno-crne dekorativne cvetove koji ukrašavaju bašte. Lepi cvetovi su najlekovitiji, kod nas su zastupljeni od juna do kraja septembra. Kada se oberu, pažljivo se suše na tamnom i vetrovitom mestu. Cvetovi sadrže sluz, tanin i antocijanski glikozid altein. Pomažu kod istih zdravstvenih tegoba kao i beli slez. Ova biljka voli humusna, topla, sunčana i od vetra zaštićena zemljišta.
Čaj se priprema tako što se u 2,5 dl vode stavi jedna kašičica crnog sleza i ostavi preko noći. Ujutru se čaj zagreje, procedi i pije. Za obloge se koristi talog od proceđenog čaja, koji se meša sa ječmenim brašnom i malo vode. Kaša se malo zagreje, stavi na pamučnu ili lanenu krpu, pa na bolno mesto.
Sirup za kašalj
Kod disajnih problema preporučuje se sirup od belog sleza, koji je posebno delotvoran za decu. Za pripremu su potrebna dva limuna, 200 g šećera i po dve supene kašike sušene žalfije, anisa, korena belog sleza i lanenog semena.
Limun se dobro opere i isecka na kockice, stavi u šerpicu i pomeša sa šećerom i biljnim sastojcima, sve se prelije sa 2 dl vode i kuva 20-ak minuta. Zatim se skloni sa ringle i ostavi da se ohladi, pa procedi kroz gustu gazu. Sirup se uzima tri kašičice dnevno.

POSTAVI ODGOVOR