Dopamin

0
496

DopaminDopamin je hemijska supstanca odnosno hormon koju proizvodi organizam u bazalnim ganglijama koji se nalazi u mozgu.Deluje kao neurotransmiter koga luči hipotalamus koji inhibira lučenje prolaktina iz hipofize.Dopamin-hormon koji je odgovoran za to da li se osećamo dobro ili ne.Kada je nivo dopamina nizak osećamo tugu i padamo pod stres.Kada je dopamin u visokom nivou vrlo smo srećni i raspoloženi.U mozgu postoji tri važna sistema koja luči dopamin:
*crna supstanca iz ove strukture inhibiraju neurone u prugastom telu (lat.corpus triatum) degeneracija ovih dopaminskih vlakna izaziva Parkinsonovu bolest.
*limbički sistem-dopaminska vlakna igraju ulogu u nastanku euforije, sitosti, zadovoljstva.
Mnoge hemijske supstance  (droga, nikotin, alkohol) aktiviraju ovaj sistem i sa nastankom euforije mogu izazvati zavisnost.
*jedra hipotalamusa isto luči dopamin koji dospe u hipofizu i inhibira lučenje prolaktina, deluje kao hormon.Neki od nas imaju previše ili premalo ovog hormona koji učestvuje u procesima koncentracije, pamćenja, učenja, osećaj „leptira u stomaku“.Uključen je u oblikovanju emocije, motoričke koordinacije, deluje na CNS koji bi bez dopamina bio „uspavan“.Odgovoran je za rad, uzbudjenja, motivaciju, lepa osećanja.Ima i tamnu stranu u razvoju zavisnosti od droge, kockanja, alkoholisanja, pušenja, šoping.Poremećaji proizvodnje dopamina u mozgu povezan je sa bolestima kao što je:Parkinsonova bolest, ADHD, Huntingtonova bolest, šizofrenija.
Manjak ili višak dopamina zavisi od puno faktora tu se uključuje stres, nedostatak sna, dijetalna komponenta, promene emocija, promena stanja Magnezijuma, gvoždja, cinka.
Na prirodan način može da se podigne nivo dopamina: vežbanjem, detoksikacijom, slušanjem muzike, druženje sa prijateljima, kreativnost, meditacija i molitva, sastaviti listu ciljeva, dovoljno spavanje.
Zaključak:u organizmu svake osobe postoje četiri vrste hormoni sreće:endorfin, dopamin, oksitocin, serotonin.
Sledeće namirnice povećavaju nivo tih hormona:banane, ananas, avokado, orašasti plodovi, jaje, pšenične klice, ovas, semenke bundeve i susama, začinske biljke kao peprmint, ženšen, ruzmarin, koprivo treba ih konzumirati u vidu čaja.

POSTAVI ODGOVOR