Razlika izmedju antiseptika i dezinfekcionih sredstava

0
494

Razlika izmedju antiseptika i dezinfekcionih sredstavaAntiseptici i dezinfekciona sredstva su ista jedinjenja, koje se različito zovu zbog koncentracije.To su materije koji uklanjaju mikroorganizme sa kože, predmete, okoline.
Ukoliko su slabe koncentracije nazivaju se antiseptici, to su u stvari bakteriostatici.Sa većim koncentracijama nazivaju se dezinficijensi isto uništavaju mikroorganizme i baktericidna su sredstva.
Antiseptici oštećuju živo tkivo, a ne samo mikroorganizme.Zato se koriste ekstremno stavlja se na kožu, okoline rane gde je resorpcija mala.Remete osmotsku ravnotežu, uzrokuju koagulaciju belančevina i redukciju mikroorganizma.
Od antiseptika treba istaći:razblaženi vodonik peroksid 3%-6%-12% delovanje je kratkotrajno, primenjuje se kod čišćenje rana i kože naročito 3% rastvor.
Kalijum permanganat (hipermangan-KMNO4), primenjuje se samo kao dezinficijens.Dobija se industrijskom preradom minerala uz pomoć elementarnog hlora.To su kristalići crno-ljubičaste boje.U vodi se lako rastvara u raznu nijansnu boju oko 1% koncentracije.Ne sme biti jači jer oštećuje kožu.
Borba kiselina (H3BO3), na tržištu se nalazi u 2% ili 3% rastvorom.Čista borna kiselina je slaba fini beli mekani prah.U hladnoj vodi se teško rastvara.Koristi se kod ulceracije kao oblog ili kod opekotina.Upotrebljava se kao blagi antiseptik a nalazi se kao mast i krema sa bornom kiselinom.
Jod od najranijih antiseptika, upotrebljava se u obliku vodenog rastvora, tinktura ili kao alkoholni rastvor.Primenjuje se kao antiseptik za kožu, rane zbog snažnog baktericidnog, fungicidnog, virucidnog delovanja.Najviše se koristi u hirurgiji i ginekologiji.
Hlorheksidin je antiseptik koristi se za čišćenje kože, sluzokože od raznih mikroba (gljivica, virusa, bakterija).Kao antiseptički agens koristi se u stomatologiji za lečenje usne šupljine, gingivitisa.

POSTAVI ODGOVOR