Intoksikacija vitaminom D

0
323

Intoksikacija vitaminom DVitamin D ili Kalciferol je jedan od vitamina topljivih u mastima a netopljivih u vodi uključujući i vitamine A, E, K.
Nedostatak vitamina D je dosta čest kod dece i kod odraslih.Kod dece se manifestuje u zaostalom rastu ili skeletnih deformacija, povećanom riziku od frakture kostiju.Vitamin D je jedini vitamin koji organizam može da sintetiše pod uticajem sunčevog zračenja.
Postoji dva oblika vitamina D-Holekalciferol i Ergokarciferol.Holekarciferol organizam sam može da proizvodi pod uticajem UVB zraka iz derivata holesterola i nastaje provitamin D3 koji se konvertuje u vitamin D3.Pod uticajem sunčevog zračenja ne može da prouzrokuje intoksikaciju sa vitaminom D3.Kroz ishranu može da se unosi ovaj vid vitamina konzumiranjem ribe poput sardine, lososa, bakalara, džigerice, žumance, crveno meso i žitarice.
Drugi oblik Ergokalciferol ili vitamin D2 koji se isto unosi hranom ili iz ergosterola u biljkama.Koristi se za obogaćivanje hrane (mleko, testenine, hleb,peciva).
Količina D vitamina može da se meri u krvi-serumu izražava se u nmol/L.
Od kraja marata do kraja septembra svu količinu vitamina trebalo bi da dobijamao od Sunca, zato u ovim mesecima ne treba davati mališanima u vidu suplemenata.
Glavni simptom trovanja vitamina D je hiperkalcemija povećana količina D vitamina u krvi što može da dovodi do oštećenja srca, bubrega, kostiju.
Deca od 1-10 godine ne smeju da uzimaju više od 50 mikrograma dnevno, dok mladja deca upola manje.
Dnevna potreba izraženo u IJ
Kod dece 400 IJ
Odrasli 600 IJ
Trudnice 800 IJ
Starija populacija 800 IJ
Dijagnostika intoksikacije se zasniva na visokim vrednostima D vitamina tu je terapija jednostavna treba prekinuti davanje ovog vitamina, i ne izlagati se Sučevom svetlošću.

POSTAVI ODGOVOR