Famotidin

0
502

famotidinAntagonist H2 receptora film tablete
Sastav     film tableta sadrži: famotidina 20 ili 40 mg
Dejstvo     Famotidin je specifični antagonist histaminskih H2 receptora. Snažno inhibira bazalnu i stimulisanu sekreciju hlorovodonične kiseline i pepsina, pri čemu ne ometa lučenje protektivnih materija i enzima. Intenzitet delovanja u odnosu na dužinu delovanja omogućava jednokratno doziranje. Klinički efekat smanjenja prekomernog lučenja želudačne kiseline je brzo zaceljenje ulkusa (6-8 nedelja) i prateće smanjivanje bola. Famotidin nema antiandrogeni efekat ni uticaj na citohrom P-450 u jetri zbog čega nema interakcija sa drugim lekovima. Lek se dobro resorbuje posle oralnog unošenja, neznatno se u jetri metaboliše. Izlučuje se uglavnom nepromenjen putem urina, poluvreme eliminacije iznosi 3-3,5 časa.
Indikacije     l Ulkus želuca i duodenuma
l Refluksni ezofagitis
l Zollinger-Ellison-ov sindrom
l Neulkusna dispepsija
Doziranje i način primene     Ulkus želuca i duodenuma – 1 tableta od 40 mg dnevno pre spavanja, ili 2 puta 1 tableta od 20 mg na dan 6-8 nedelja. Doza održavanja iznosi 20 mg uveče. Zollinger-Ellison-ov sindrom – 4 puta dnevno 1 tableta od 40 mg, do 240 mg na dan. Kod bolesnika sa klirensom kreatinina između 10 i 50 ml/min doza Famotidina se smanjuje na 50% (20 mg/dan). Ako je klirens kreatinina manji od 10 ml/min dnevna doza iznosi 25%, odnosno 20 mg svaki treći dan.
Neželjena dejstva     Neželjena dejstva Famotidina su blaga i retka. Mogu se javiti glavobolja, suva usta, mučnina, gubitak apetita, meteorizam, opstipacija i alergijske manifestacije na koži.
Kontraindikacije     Preosetljivost na famotidin.
Mere opreza     Famotidin se ne preporučuje u trudnoći i za vreme dojenja. U lečenju ulkusa želuca treba isključiti maligni proces.
Pakovanje     Kutija sa 30 film tableta od 20 ili 40 mg
Izvor:Hemofarm.com

POSTAVI ODGOVOR