Općenito o vitaminima i mineralima

0
305

Kako ću znati da li mi nedostaje vitamina ili minerala?
Na pomanjkanje najčešće posumnjamo kada se loše osjećamo, prilikom bolova za koje ne znamo uzrok, nesvjestica, problema s kožom, … Nedostatak vitamina i minerala možemo i s velikom pouzdanošću dokazati i s jednostavnom pretragom krvi.
Hranim se zdravo i raznoliko. Da li svejedno trebam uzimati dodatke prehrani?
Zdrava i uravnotežena prehrana opskrbljuje organizam sa svim potrebnim tvarima. Međutim iz različitih razloga (povećana tjelesna aktivnost, trudnoća, stres, bolest, pušenje) povećava se potreba za određenim vitaminima i mineralima. U tom slučaju nam pomažu dodatci prehrani Centrum.
Čitala sam o utjecaju cinka na povećanje otpornosti pa sam ga odlučila početi uzimati u obliku dodatka prehrani. Da li je moguće uzeti u prevelikim količinama?
Da, cink se može unijeti previše u organizam. Poznati su primjeri anemije, koja je posljedica unošenja dvostrukih preporučenih doza, jer se veže za neka aktivna mjesta kao i bakar te na taj način može prouzročiti njegovo pomanjkanje.
Da li je istina da se zbog prevelikih količina vitamina možemo oboliti?
Da, posebno ako konzumiramo velike količine dodataka prehrani te na taj način unosimo prevelike količine vitamina (hipervitaminoza). Zbog toga je poželjno da prije početka uzimanja dodataka prehrani posavjetujemo s liječnikom ili ljekarnikom.
Što su elementi u tragovima?
Pod pojmom elementi u tragovima smatramo one minerale koje trebamo u vrlo malim količinama, ali su svejedno vrlo važni za pravilno funkcioniranje organizma. Kako su preporučene dnevne doze minerala izražene u miligramima, za elemente u tragovima preporučene dnevne doze izražavamo u mikrogramima, što je tisuću puta manje. Najpoznatiji elementi u tragovima su selen, bakar, krom, kobalt, mangan.
Kod kojih vitamina postoji najveći rizik od prekomjernog unosa?
Prevelike količine vitamina A mogu prouzročiti glavobolje, slabost, bolove u zglobovima i probleme s kožom. Prevelike količine vitamina B3 mogu naštetiti jetri, vitamin B5 u prevelikim količinama može naštetiti srcu, u prevelikim količinama B12 može štetiti našem vidu. Prevelike količine vitamina D uzrokuju slabost, komu i smrt, previše vitamina E stvara krvne ugruške dok prevelike količine vitamina K mogu naštetiti jetri. Za sve navedene primjere dnevni unos vitamina mora premašivati pet do deset puta preporučene dnevne doze.
Koje su razlike između minimalne i preporučene dnevnih doza vitamina i minerala?
Minimalne dnevne doze pojedinih vitamina i minerala su određene prema tegobama koje se javljaju radi pomanjkanja istih. Na primjer ako organizam nema na raspolaganju barem 10mg vitamina C javlja se skrobut. Ali kod zacjeljivanja rana se količine vitamina C povećavaju. Preporučene količine vitamina C su 75mg na dan, a po nekim studijama čak i 90mg na dan. Moramo znati da se potrebe za vitaminima neprestano mijenjaju, na primjer kod trudnica se potrebe za folnom kiselinom, koja inače vrlo često nedostaje u prehrani, udvostruči. 

POSTAVI ODGOVOR