Kako zaustaviti glavobolju

0
247

glavoboljaBol u glavi može biti izuzetno naporan i neizdrživ; osobe koje pate od migrene to najbolje znaju. Može li se ta bol umanjiti, pa i zaustaviti? Možda uz pomoć nekog od sledećih načina.

Tehnika opuštanja

Ako je u pitanju naznaka ili blaga pojava glavobolje, jednostavno opuštanje dubokim disanjem i rastezanjem moglo bi ‘upaliti’. Tome dodati i neko aromatično ulje u toploj vodi – poput peperminta, samo će poboljšati da se kvalitetnije opustite i time odagnate glavobolju.

Vruće-hladno

Još jedan od načina za otklanjanje blagih glavobolja, jeste naizmenična kombinacija toplih i hladnih obloga. I, mada stručnjaci ne znaju da navedu konkretan razlog zašto je ovaj način uspešan, neosporno je da hladan oblog usporava protok krvi (čime se direktno redukuje upala), dok ga topao oblog povećava – i tako dolazi do olakšavanja bola. Najbolje je obloge menjati na nekih 5-15 minuta dok ne osetite da bol jenjava.

 Čaj od nane

U slučaju da glavobolja nastaje kao posledica poremećene probave ili kakve druge neugodnosti u stomaku, preporučuje se da popijete šolju toplog čaja od nane. Dokazano je da čaj od nane smanjuje grčeve i podbulost stomaka, što ponekad može biti posledica pojave glavobolje. Jednom kad uklonite uzrok, nestaje i posledica.

Kafein

Kafein pomaže u otklanjanju glavobolje tako što blokira receptore adenozina (neurotransmiter) u mozgu, koji šire krvne sudove i stvaraju povećani pritisak u glavi. Na prvu naznaku glavobolje, uzmite gutljaj kafe; kofein će sprečiti vezivanje adenozina i ublažiti bol. Naravno, ako pijete više od 2-3 šoljice kafe dnevno, ovaj postupak Vam i neće biti od neke preterane pomoći.

Akupunktura

Ovaj način sprovodi se za već akutna i hronična stanja glavobolje. Izvodi se tako što stručno lice bocka određene tačke na telu i glavi tankim iglicama, što dovodi do opuštanaj mišića i stimuliše oslobađanje endorfina. Potrebno je nekih desetak tretmana dok ne počnete da osećate poboljšanje. U nekim slučajevima, akupunkturom se jačina glavobolje smanjuje i za 50 procenata!

POSTAVI ODGOVOR