Bol

0
383

bolBol je jedan od najjačih subjektivnog simptoma, zbog čega se bolesnik javlja lekaru.Tkiva i organi koji inervišu autonomni nervni sistem, nisu osetljivi na bol.Prema mestu gde se bolovi projektuju postoje dva vrsta bola lokalni i preneti.
Lokalni bol je lokalizovan iznad obolelog organa, ili u njegovoj bižoj okolini.
Preneti bolovi su oni, koji se ne osećaju u području obolelog mesta, već na udaljenim mestima tela.
Bol je pojava koji zahteva bez obzira na uzrok lečenje koji će ga suzbiti. Bol može da peče, probada, kljuca, bode, steže, da se pojavi u napadima, u dubini opšti ili lokalizovan, sa širenjem ili bez.
Akutan bol može da bude nagao, oštar, lokalizovan koji ne traje dugo, javlja se u nastupima kod hroničnih bolesnika.Razvoj bola brzo postiže vrhunac (acme).Može dobiti hronični tok ili hronična bolest može pogoršati akutnim nastupima.Bol je informacija za nervni sistem koji ukazuje na postojanje poremećaja funkcionog ili organskog  jednog dela organizma.

Lečenje bola:

Bol se može otkloniti lekovima tzv.analgeticima, opiatima, koji imaju supresivno dejstvo, na bol  za vreme svog delovanja.Ponekad se primenjuju neurohirurške intervencije neuro ili radikotomija, komisuralna mijelotomija, psihohirurgija (lobotomija i lobektomija), ne otklanja bol ali čini da operisana osoba postane indiferentna na bol, koji postoji ali ne izaziva nelagodnosti.

POSTAVI ODGOVOR