Balanitis

0
242

balanitisBalanitis je općeniti izraz za nekoliko vrsta infekcije pretkožnice (prepucija) i glavića (glansa koji se zove i balanus). Uzrok ovog čestog oboljenja može biti infekcija (vidi Herpes genitalis), trenje o mokru odjeću, nadražaj kemikalija u odjeći, ili nadražaj izazvan prezervativom ili kontracepcijskom kremom.
Oboljenju su osobito podložni dijabetičari budući da višak šećera u njihovoj mokraći pogoduje razmnožavanju bakterija. U nekim slučajevima kraj uda je bolniji i otečeniji jer je teško prevući pretkožnicu radi čišćenja oboljelog mjesta. Uzrok rijetkog oblika ove bolesti, koji se zove balanitis xerotica obliterans, nije poznat; ovaj oblik balanitisa ne izaziva crvenilo i bolove koji su uobičajeni kod većine upala, već pretkožnica i/ili glavić postaju abnormalno blijedi i uveli. Iako je oboljenje bezbolno, može potpuno spriječiti prevlačenje pretkožnice i suziti otvor mokraćne cijevi, pa time ometati prolaz mokraće.

Liječenje balanitisa

Ako imate balanitis oboljelo područje mora biti stalno čisto i suho. Većina vrsta ovog oboljenja nestaje, pošto se otkrije i liječi uzrok, uz pomoć masti za ublažavanje simptoma koju vam može preporučiti i apotekar. Ako tegoba traje, bolna je, ili ne možete lako prevući pretkožnicu, posavjetujte se s liječnikom, koji će vam vjerojatno prepisati antibiotsku mast ili tablete za suzbijanje upale. Ako nijedna od navedenih mjera ne pomogne, jedino će rješenje biti operativno oslobađanje pretkožnice ili obrezivanje. Ako imate balanitis xerotica obliterans, bit će također potrebna manja operacija radi proširenja otvora mokraćne cijevi.

POSTAVI ODGOVOR