Norwalk virus

0
267

Norwalk virusNorwalk virus spada u rod Calcivirusa.Izvor zaraze je čovek sa izraženom kliničkom slikom. Kontaminacije okoline nastaje sa raznim izlučevinama od strane bolesnika.Put prenošenja infekcije su kontaminirane ruke, hrana, voda, razni predmeti.Epidemija može da se javi u kolektivima, škola, obdaništa, porodica.

Patološki značaj:

Prouzrokuje kratku i blagu formu gastroenteritisa, koji ima veliki epidemijski značaj, lako se širi sa hranom i vodom, kontaktom s obolelima.Inkubacija je od 18 časova do 3 dana.Obolevaju deca i odrasli naročito zimi.Počinje sa gadjenjem, povraćanjem, abdominalnim bolovima,i prolivom.Kod dece je povraćanje učestalija, a kod odraslih se manifestuje sa prolivom.Redje dolazi do prisustva toksoinfekcije.Relativno brzo dolazi do ozdravljenja.

Dijagnoza:

Se postavlja na osnovu anamneze i kliničke slike, izolacija uzročnika iz  (povraćane mase, fekalija, krvi).Koristi se ELISA test, IEM, PCR i drugi.

Lečenje:

Sprovodi se simptomatska terapija.Važna je rehidromineralizacija, dijetetski režim koji se sastoji od mineralne vode, čaja, bez ugljenih hidrata.

POSTAVI ODGOVOR