Parvovirus B19

0
421

Parvovirus B19Parvovirus B19 potiče iz familije Parvoviridae (parvo-mali).Otporna je u spoljnoj sredini.Jako je patogen za čoveka i na životinje, naročito na pse i mačke.Oboljenje se prenosi kapljičnom infekcijom. Izvor infekcije je sekret iz respiratornog trakta, može se preneti i putem krvi.

Patološki značaj:

Parvovirus B19 je izazivač oboljenja erythema ifectiosum (peta bolest), to je česta virusna infekcija kod dece sa karakterističnom ospom bez poremećaja opšteg stanja.Inkubacija traje od 5-15 dana, sa prodromalnom fazom glavobolje, kijavice, blaga temperatura, malaksalost i faringitis.Na obrazima se javlja osip crvenilo koji je vruć, taj osip može da se proširi na celo telo u obliku šara poput „mrežatih čarapa“.Obično nestaje u toku 10-tak dana.Ukoliko se dete više pregreje  na suncu, može da se vrati po rukama i nogama tokom sledećih nekoliko nedelja.Kod odraslih se manifestuje na zglobovima, pre nego na koži.Javlja se kao poliartropatija bolovima u zglobovima, na kolenu, članku i zglobovima ruke.

Dijagnoza:

Se postavlja na osnovu anamneze i kliničke slike, seroloških reakcija ELISA-test i PCR.

Lečenje:

Nije potrebno, simptomi odnosno promene se spontano povlače.U težim slučajevima daju se analgetici, antipiretici ili antiinflamatorni lekovi.

POSTAVI ODGOVOR