Placebo efekat u lečenju glavobolje

0
240

Placebo1Prema novom istraživanju, placebo efekat ima značajnog udela u lečenju migrene i tenzione glavobolje.
Placebo tretmani ili „nepostojeći tretmani“ podjednako su efikasno delovali kao i tretmani lekovima na veliki procenat pacijenata sa glavoboljom koji su učestvovali u preko 100 istraživanja.
Placebo efekat nastaje kada se pacijentu daju lažne pilule, tj. one koje nemaju nikaku efikasnost, a kod pacijenta se ipak pojavi napredak u lečenju zbog toga što veruje da pije pravi lek.

Uloga očekivanja pacijenata

Gotovo 40% pacijenata koji su dobili placebo tretmane osećalo se bolje nakon uzimanja lažne pilule.
„Pošto se od lekova koji se koriste za lečenje migrene i drugih periodičnih glavobolja mogu javiti i neželjene posledice, ovi nalazi pokazuju da mnogi pacijenti mogu imati koristi od nefarmaceutskih intervencija“, kaže koautor studije Bart Koes, profesor opšte prakse na medicinskom centru u Roterdamu.
„Izgleda da su očekivanja pacijenata dosta povezana sa rezultatima“, kaže Koes. „Ako smo dobro razumeli zašto se ovaj placebo efekat javlja, onda bi to moglo dosta da utiče i na kliničku praksu i na dalja istraživanja.“

Placebo efekat kod pacijenata sa migrenom

Svaki deveti čovek doživljava povremene ili česte glavobolje, a za lečenje i sprečavanje bolova koriste se razne vrste lekova, promene životnog stila, kao i alternativne metode lečenja.
Tenzione glavobolje, koje predstavljaju 90% svih glavobolja, obično nastaju u vratu, gornjem delu leđa ili druge grupe mišića, dok migrene najčešće predstavljaju pulsirajući bol na jednoj strani glave, a uz njih se može javiti i mučnina, povraćanje i osetljivost na svetlo ili zvuk.
Placebo efekat je bio najizraženiji na testu u vezi sa lekovima koji su dati deci. Gotovo polovini (45%) dece je bilo bolje nakon uzimanja lažne pilule, u poređenju sa 36% odraslih.
Placebo efekat je takođe bio prisutniji kod pacijenata sa migrenom, gotovo 41% osećalo se bolje nakon lažnog tretmana, u poređenju sa 34% pacijenata sa tenzionim glavoboljama.
Iako istraživači ukazuju na to da pacijenti koji nesvesno uzimaju placebo pilule imaju bolje rezultate od onih koji ne dobiju nikakav tretman, placebo ne može tako lako postati deo svakodnevne prakse.

Drugo mišljenje

Neurolog iz Čikaga Merl Dajmond kaže da nije iznenađena ovim nalazima.
„Mi ne razumemo zašto, ali placebo tretmani deluju“, ističe ona i dodaje da pod određenim okolnostima lažne pilule mogu dobiti svoje mesto u kliničkoj praksi.
„Neki smatraju da takvi tretmani ne treba da budu propisani, ali verujem da je, ako na nekoga deluju, moguća šteta mala“, kaže ona. „Još uvek postoji mnogo toga što ne razumemo kada e reč o glavoboljama.“
Dajmond smatra da se pristupi bez lekova, koji su se nekada smatrali alternativnim, sada široko koriste jer deluju na mnoge pacijente. U ovakve terapije spadaju i akupunktura, fizikalna terapija, meditacija, pa čak i tai-či.
Jednostavne promene životnog stila, redovana ishrana, redovno spavanje i postavljanje limita dnevnom unosu kofeina, mogu sprečiti pojave problema sa glavoboljom.
„Ja i dalje imam pacijente koji po ceo dan piju kafu i druga pića sa kofeinom, a pitaju se zašto imaju problema sa spavanjem i glavoboljama. Način života je veoma važan, a važno je i da se popravi ono što se može popraviti“, ističe dr Dejmond.

POSTAVI ODGOVOR