Monkeypox virus

0
274

Monkeypox_virusMonkeypox virus (virus boginja majmuna), spada u porodicu Poxviridae.Čovek se inficira direktnim kontaktom sa životinjama ili njihovim produktima.Infekcija nastaje kapljičnim putem preko izlučevinama ili kontaminacijom.

Patološki značaj:

Boginje majmuna je retko virusno oboljenje, javlja se u Istočnoj Africi.Kod čoveka klinička slika je slična kao kod malih boginja.Nakon infekcije oko deset dana, nastaje povećana temperatura, bolovi u mišićima, uvećani limfni čvorovi, malaksalost, umor, nakon par dana se javlja promena na koži u vidu izdignutih malih papula napunjeno tečnošću.Prvo se pojavi na licu, zatim se proširi na celom telu.Te promene prolaze kroz nekoliko faza i na kraju se stvaraju kruste koji otpadaju.

Dijagnoza:

Dokazivanje uzročnika sa serološkim reakcijama RIH, RIA, ELISA test.Izoluje se virus iz krvi, kožnih tečnosti. Radi se imunoflorescencija.

Lečenje:

Sprovodi se simptomatska terapija, U endemskim krajevima preventivno se obavlja vakcinacija.Vakcinišu se osobe koji su u kontaktu sa obolelim ljudima ili životinjama.

POSTAVI ODGOVOR