Virus Parainfluenzae

0
350

Virus_ParainfluenzaeVirus Parainfluenzae ubraja se u rod Paramyxovirusa.Dosta je osetljiv na spoljnu sredinu, na dezinfekciona sredstva, deterdžente i UV zračenje.Izvor zaraze je oboleo čovek.Prenosi se kapljičnim putem.

Patološki značaj:

Virus Parainfluenzae izaziva brojne respiratorne infekcije uglavnom kod dece.
Virusna angina– nastaje sa upalom ždrela i krajnika slična je kao kod gnojne angine.Postoji razlika izmedju virusa prema bakteriji, sluznica ždrela je crvena a kod gnojne angine je plamen boja sa gnojnim eksudatom i otečenim regionalnim limfnim čvorovima.Kod virusne angine su izraženi kataralni simptomi upala oka, sekret iz nosa.
Sindrom obične prehlade-nastaje promena na sluzokoži u početku je sluzava a kasnije postaje nakon superinfekcije gnojna.Pojava zapušenosti nosa, suzenje očiju, kijavica, grebanje u guši i suv nadražaljni kašalj.Uglavnom bez temperature i malaksalosti, koji traje nedelju dana.Ako se bolest iskomplikuje nastaje sinusitis, otitis, ili purulentni rinitis.
Akutni bronhiolitis-zahvata decu do godinu dana uzrasta.Otežano disanje, zviždanje u grudima sa produženim ekspirijumom, kašalj, sekrecija iz nosa.Nastaje hipoksija u krvi i tkivima usled smanjene koncentracija kiseonika zbog respiratornog poremećaja.
Akutna respiratorna bolest (ARB)-teško se razlikuje  od gripa, širi se kapljičnim putem ili kontaktom.Nastaje temperatura, umor, malaksalost, glavobolja, groznica.Kataralni simptomi kod akutne respiratorne bolesti su od početka prisutni, tako u školama, vrtićima, porodicama bez temperature i lokalnih simptoma.Nekad se razvija sekundarna bakterijska infekcija.
Akutni infekciozni laringotraheobronhitis-nastaje upala dušnika,bronhija i grkljana sa izlučivanje lepljivog sekreta.Pogadja  decu  od 2-3 godine starosti.Može nastati i pojačana temperatura, simptom krupa, kašalj poput laveža psa stridorozno otežano disanje i promuklost.
Gust sekret dete ne može da iskašlje, nastaje hipoksija i cijanoza.

Dijagnoza:

Utvrdjivanje uzročnika, identifikacija sa serološkim testovima ELISA, RIH, RVK, imunoflorescencija.

Lečenje:

Primenjuje se simptomatska terapija, ublažavanje simptoma, sredstva za smirivanje  kataralnih simptoma, lekovi za iskašljavanje, kapi za nos, tople kupke i napici.Davanje antibiotika je indikovana u slučaju  dokazane bakterijske superinfekcije.

POSTAVI ODGOVOR