Virus Rabiesa

0
370

Virus_RabiesaVirus Rabiesa (besnila), spada u rod Lyssa virusa.Rezervoari su divlje životinje:pacovi, lisice, jazavci, vukovi i dr.Besnilo se prenosi u našim prostorima  lisice i vukovi.U potrazi za hranom stignu do seoskih naseljenih mesta, gde dolaze u sukob sa psima i tako nastane prenos infekcije.Virus besnila dospe u organizam čoveka preko rane, povrede, ispucane kože ili kada ga ugrize obolelo životinja.

Patološki značaj:

Besnilo je smrtonosno oboljenje, inkubacija traje od nekoliko dana do više godina.Na mestu ujeda javlja se bol, parestezija, postoji razdražljivost, utučenost i potištenost.Javlja se nesanica, bol u ždrelu, trbuhu, povraćanje, proliv.Izražena je hidrofobija i psihomotorni nemir.
Manifestuje se u dva klinička oblika:
*Furiozno besnilo nastaje promenom ponašanja, halucinacijom, grčevi faringealne muskulature, zato bolesnik ima strah da pije vodu-hidrofobija.Čim čuje ili pomisli na vodu dobija grč mišića ždrela i grkljana koji traje oko pet minuta.Obilno znojenje, paraliza kranijalnih nerava zatim nastaje znak repiratorne insuficijencije, pomućen svest i nastupa smrt.
*Paralitičko besnilo, inkubacija je znatno duža sporije se razvija, javlja se depresija.Zbog izraženosti paralize  i odsustva psihomotornog nemira naziva se „mirno besnilo“.Prvo se oduzima povredjeno mesto ruka ili noga, paraliza zahvata sve mišiće, i disajnih organa, i izrazita hidrofobija.Zbog periferne i centralne paralize disanja nastupa smrt.

Dijagnoza:

Uzročnik se izoluje iz pljuvačke.Koristi se test imunoflorescencija, ELISA, i elektronska mikroskopija.

Lečenje:

Sprovodi se u centrima za intenzivnu negu, zbog razvoja peralize disanja, neophodna je veštačka ventilacija, borba sa psihomotornim nemirom, konvulzijama ali na žalost bez uspeha.

Prevencija:

Sprovodi se u veterinarskoj stanici vakcinacija svih pasa i mačaka, borba protiv lutalica, ubijanje besnih životinja.Primenjuje se vakcinacija protiv besnila profesionalnim licima veterinarima, radnicima u veterini, lovočuvarima.

POSTAVI ODGOVOR