Epidermophyton

0
302

EpidermophytonEpidermophyton spada u gljivice, koje uzrokuju dermatofite, to su keratinofilni mikroorganizmi.Napadaju rožaste strukture nokat, kože, dlake.Za nastanak oboljenja dermatofitija utiče:
*Faktor sredine-zanimanje, obuća, vlažnost, toplota.
*Faktor uzročnika-količina vitalnih spora, virulencija, dužina, kontakt sa uzročnikom.
*Faktor domaćina-imunološki ili slab imuni sistem, životno doba epiderma, genetski, endokrini, metabolički proces ili još udruženje sa raznim bakterijama.

Patološki značaj:

Epidermophyton prouzrokuje oboljenja stopala, pregiba i noktiju.
*Tinea pedis (atletsko stopalo) je infekcija kože stopala, izmedju prstiju i noktiju.Kod sportista se često može videti, dugo vremena su u sportskoj obući, gde ime se noga pojačano znoji, koji pogoduje infekciji.Koža postane crvena, oguljena, svrab, peckanje nekad  se razvija mehurić, otiče i bolno.U težim oblicima koža se zadeblja i ljušti se.
*Tinea unguium zahvata nokte, počinje na slobodnoj ivici i bočnim delovima nokta sa promenama belih ili žućkastih,širi se prema bazi nokta.Vremenom se nokat  zadeblja nastaje mrvljenje i destrukcija.
*Tinea corporis lokalizuje se na trupu, ograničeno je od zdrave kože,nastaje ljuštenje i sitne papule.
*Tinea ingvinalis nastaje u području prepona ili u području skrotuma, mesto je vlažna, crvena nekad postane ljuskava.

Dijagnoza:

Postavlja se na osnovu kliničke slike, nativnog preparata, kulture materijala.

Lečenje:

Primenjuje se antigljivični lekovi-kremovi.Lokalno se upotrebljavaju krema Mikonazol, Ketokonazol, ako infekcija ne reaguje na lokalnu primenu daje se terapija per os.

POSTAVI ODGOVOR