Paracoccidioides brasiliensis

0
322

Paracoccidioides brasiliensisParacoccidioides brasiliensis je bifazna gljiva, ima adaptacionu moć naspram domaćina, koristi tkiva za ishranu i razmnožavanje.Čovek se inficira inhalacijom micela iz prašina.Lakše oboljevaju osobe sa oslabljenim  imunitetom.

Patološki značaj:

Parakokcidioidomikoza zahvata sluzokožu, kožu, limfne čvorove, pluća, slezinu, jetru.Manifestuje se od subkliničkog do hroničnog oblika.
-Mukokutani oblik javlja se na sluzokoži usne duplje, nosa sa bolnih ulceracijama.Kod nelečenog oblika nastaje perforacija nepca ili nosnog septuma.Kožne promene mogu nastati na licu, oko usta, nosa.
-Pulmonarni (plućni) oblik u vidu povišene temperature, preznojavanje, malaksalosti,kašalj, gubitak telesne težine.
-Limfononodularni oblik sa uvećanim limfnim čvorovima, nekad gnojni, uglavnom su zahvaćeni potpazušni, vratni limfni čvorovi.U usnoj duplji nastaju bolne ulceracije.
-Diseminovani oblik nastaje hematogenim putem, zahvata tanko i debelo crevo, jetru.Može da se manifestuje osteomijelitis, meningoencefalitis, artritis i dr.

Dijagnoza:

Postavlja se na osnovu anamneze i kliničke slike, mikroskopskog pregleda zahvaćenog tkiva, serološkim reakcijama i biohemijskim analizama.

Lečenje:

Daju se antifungicidni lekovi, uz simptomatsku terapiju.

POSTAVI ODGOVOR