Afte

0
241

afteNastanak afte zavisi od više faktora, koji mogu biti unutrašnji ili spoljašnji.Može se smatrati zbog imunopatološkog procesa, prisustva nekog antigena, anemije,  hormonalni poremećaj, menstruacija, stres,  hronična žarišta u organizmu (zubni karies), infekcija grla, sinusa, deficit folata, B12, ili lokalna trauma.
Klinička slika
Manifestuje se u vidu oblika kao:
*Aphthae minores sa plitkom erozijom, istovremeno može se javiti više ili samo jedan.Promene su bez vezikule i bule.Izražen je bol, kod nekih osoba se javlja kontinuirano tokom više uzastopnih meseci to su habitualne afte.
*Aphthae maiores su veće od 1 cm, radi se o ulkusu  (subbazalna nekroza), lokalizuje se na nepcu, na nepčanom luku, na ivici jezika.Tu nekrotičnu površinu okružuje eritematozni pojas sa izdignutim induriranim ivicama.Limfopatija jak bol je redovno prisutan.Nakon lečenja ostavlja za sobom ožiljke.
*Aphthae herpetiformes su mnogobrojne sitne lezije  (1-2 mm), prisutno je crvenilo sluznice uz samu eroziju, praćen bolom. Manifestuje se na jeziku, sluznici usana.
Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu kliničkog pregleda i laboratorijske analize KKS, SE, gvoždja, folna kiselina, B12.Kod habitualnog oblika se testira celularni imunitet.
Lečenja:
Običe male afte spontano prolaze za 10 dana, bez ožiljaka.Lečenje kortizionskim preparatima je dosta delotvorno.Bol se ublažava u formi gela Lidocain 2% ili uz neki analgetik.Kad nastaje sekundarna infekcija daje se lokalni antiseptik i sanacija epitela sa vitaminom  A i B5.
Velike afte se leče kortikosteroidnim rastvorom i anestetikom.Po potrebi treba uvesti i kortikoterapiju. Daje se i Dapson.Važna je prevencija sve sistemske deficite koji su potrebni treba korigovati, davanje anksiolitika kao okidača afte.

POSTAVI ODGOVOR