Guillain-Barre Sindrom

0
306

Guillain-Barre_SindromŠto je Guillain Barreov sindrom?

Guillain-Barré sindrom je neurološki poremećaj u kojem imunološki sustav bolesnikova tijela napada periferni živčani sustav. To je razorni poremećaj zbog njegova naglog i neočekivanog početka. Može se razviti u nekoliko sati ili dana, ili pak u nekoliko tjedana. Stupanj najveće slabosti uobičajen je u prva dva tjedan nakon što se simptomi pojave i do kraja trećeg tjedna 90% pacijenata osjeća najveću slabost.

Koji su simptomi Guillain-Barré- ova sindroma?

Prvi simptomi uključuju različit stupanj slabosti i škakljanja u nogama i ti se osjećaji katkad šire u gornji dio tijela i ruke. Simptomi se mogu pojačavati dok se slijedeći simptomi pojave, ili ne pojave – a ako se pojave, bolest se smatra medicinskom hitnošću:
ˇ Mišići se uopće ne mogu pokrenuti
ˇ Pacijent postaje gotovo paraliziran
ˇ Mogu postojati teškoće disanja
ˇ Pogođen je krvni tlak i otkucaji srca
Iako simptomi mogu ugrožavati život, djelomičan oporavak je moguć čak i u najtežim slučajevima ovog sindroma (naravno, određeni stupanj slabosti ipak će postojati)

Tko je pogođen Guillain-Barré-ovim sindromom?

Iako je rijedak, Guillain-Barré može pogoditi svakoga. Pogađa ljude u svakoj dobi i oba spola podjednako. Poremećaj se obično javlja nekoliko dana ili tjedana nakon što je pacijent imao simptome dišne ili probavne virusne upale. Povremeno trudnoće, operacija ili cijepljenje mogu prethoditi sindromu.
Iako je nastanak ovog sindroma nagao i neočekivan, oporavak najčešće nije nimalo brz. Nakon nekoliko dana i tjedana kada simptomi dosegnu vrhunac, često se u tom stadiju i stabiliziraju te takvo stanje traje danima, tjednima ili čak i mjesecima. Oporavak može nastupiti u nekoliko tjedana, ili pak u nekoliko godina. Oko 30% pacijenata još osjećaju slabost nakon tri godine, a 3-5% pacijenata može ponovo dobiti mišićne slabosti mnogo godina nakon prvog napada.

Što su uzroci Guillain-Barré-ova sindroma?

Trenutno se još ne zna zašto Guillain-Barré napada neke ljude, niti točan uzrok poremećaja pokretanja. Ono što se zna jest da čovjekov imunološki, obrambeni, sustav počne napadati sam sebe. U normalnim uvjetima, obrambene stanice napadaju samo strane tvari te mikroorganizme, ali u Guillain-Barré syndromu, imunološki sustav počne razarati mijelinsku ovojnicu koja okružuje živce, a ponekad i sam živac.
Mijelinska ovojnica koja okružuje živac ubrzava prijenos živčanih signala i omogućuje prijenos signala na veliku udaljenost (npr. od noge ili ruke do mozga). Kad je mijelinska ovojnica oštećena ili uništena, živci ne mogu djelotvorno prenositi signale i mišići gube sposobnost odgovora na zapovijedi mozga. A isto tako i mozak prima manje informacija o ostatku tijela, što sve rezultira nesposobnošću osjećanja opipa, topline, boli i drugih osjeta.
Ako je Guillain-Barré-u prethodila infekcija, moguće je da su virusi uzrok promjena u živčanoj stanici, a posljedica tih promjena je da imunološki sustav živčanu stanicu prepoznaje kao strano tijelo pa je napada. Isto tako je moguće da virusi oštećuju sposobnost imunološkog sustava da razlikuje svoje od tuđih stanica.

Kako se Guillain-Barré sindrom dijagnosticira?

Guillain-Barré se naziva sindrom radije nego bolest jer još nije utvrđen jedan uzročnik koji bi uzrokovao nastanak bolesti. Sindrom je medicinski izraz za skupinu simptoma (koje pacijent osjeća) i znakova (koje liječnik primjećuje ili mjeri) Znakovi i simptomi sindroma mogu se od bolesnika da bolesnika znatno razlikovati (nemaju svi jednake simptome) tako da je liječnicima u nekim slučajevima teško prepoznati Guillain-Barré-ov sindrom u najranijem stupnju.
Također, drugi poremećaji imaju slične simptome onima koji se pojavljuju u Guillain-Barré-a, tako da liječnici moraju pažljivo odvagati prije postavljanja dijagnoze. Znakovi i simptomi koji mogu razlikovati Guillain-Barré od drugih poremećaja uključuju slijedeće:
U Guillain-Barré:
ˇ Simptomi se pojavljuju na obje strane tijela
ˇ Simptomi se pojavljuju brzo – u roku od nekoliko dana ili tjedana
ˇ Refleksi se obično gube
ˇ Mozgovna tekućina koja se nalazi oko mozga i kralješničke moždine sadrži više proteina nego je uobičajeno

Posebnosti liječenja za Guillain-Barré-ov sindrom liječnik će odrediti na temelju:

ˇ Cijelog zdravstvenog stanja i povijesti bolesti
ˇ Stupnja bolesti
ˇ Podnošenja nekih lijekova, zahvata ili terapije od strane pacijenta
ˇ Očekivanja tijeka bolesti
ˇ Bolesnikova mišljenja i želja

Liječenje Gullain Barreovog sindroma

Nema poznatog lijeka protiv Guillain Barreovog sindroma. Ipak, postoji terapija koja umanjuje težinu bolesti, a isto tako i načini za liječenje komplikacija bolesti. Plazmafereza i visoke doze imunoglobulina koriste se u težim slučajevima Guillain Barreovog sindroma.
ˇ plazmafereza – Krv se vadi iz tijela i prerađuje tako da se crvene i bijele krvne stanice odvajaju od plazme (tekući dio krvi). Nakon toga se krvne stanice vraćaju bolesniku bez plazme, koju bolesnik brzo nadomjesti.
ˇ Visoke doze imunoglobulina – u venski sustav se injiciraju imunoglobulini – proteini koje imunološki sustav koristi za obranu
Liječenje sindroma se uglavnom sastoji u održavanju funkcija bolesnikova tijela dok se njegov živčani sustav oporavi. Ovo može zahtijevati stavljanje pacijenta na aparat za umjetno disanje, umjetno održavanje cirkulacije ili druge aparate koji pomažu održavanju funkcija tijela. Čak i prije nego oporavak počne, njegovatelji pomiču bolesnikove udove da održe mišiće pokretnima i jakima. Čim se bolesnik počne oporavljati, treba početi s fizikalnom terapijom. Značenje fizikalne terapije je neizmjerno i bolesnika treba poticati da vježba uz terapeuta, isto tako i kod kuće – u početku uz nadzor, a kasnije samostalno.
Potreba za suvremenom tehnologijom i stalnim promatranjem i sprečavanjem komplikacija razlog su zašto se ovaj sindrom liječi u bolnici.

Psihičke promjene bolesnika s Guillain Barreovim sindromom

Bolesnici oboljeli od ovog sindroma često su depresivni i nesretni zbog naglog početka bolesti i bolest doživljavaju kao Božju kaznu i obično ponavljaju pitanje zašto se to dogodilo baš njima. Stoga je potrebna strpljivost članova obitelji, a pacijentovo psihičko stanje se obično oporavi kad pacijent uvidi da bolest nije trajno stanje nego da nastupa postupni oporavak.
Izvor:farmaceut-blog.bloger.hr

POSTAVI ODGOVOR