Bolovi kod malignih oboljenja (kancerski bol)

0
313

Bolovi_kod_malignih_oboljenjaBolove trpi svaki treći pacijent sa malignim oboljenjima. Oni mogu biti povremeni ili stalni i umerenog su do izraženog intenziteta. Bolovi kod malignih oboljenja dodatno pojačavaju patnju, smanjuju raspoloženje i optimizam pacijenata i negativno utiču na lečenje i prognozu osnovne bolesti.
Zbog toga je, pored terapije osnovnog oboljenja, veoma važna i kontrola malignog bola. U situacijama kad se osnovno oboljenje više ne može lečiti, bol se i dalje može kontrolisati, što olakšva patnju ovim pacijentima.
Maligni bolovi su uzrokovani  na jedan od sledećih načina:
– oštećenje tkiva i aktivacija prijemnika za bol (nociceptora)
– pritisak tumora na nerve (neuropatski bol)
– oštećenje tkiva usled zračenja i/ili hemioterapije
Česta je pojava da se bolovi kod malignih oboljenja potcenjuju i neadekvatno kontrolišu. Najčešći razlozi za to su: lekari ne obraćaju potrebnu pažnju na bol, jer su okupirani lečenjem osnovnog oboljenja i/ili nisu dovoljno edukovani za lečenje hroničnog bola; pacijenti ne insistiraju na bolu, jer ne žele da opterećuju lekare i/ili smatraju logičnim, pošto imaju kancer, da moraju da trpe bol; kod pacijenata i lekara postoji strah od navikavanja na opijatne analgetike, iako je verovatnoća za to zanemarljiva; pacijenti izbegavaju analgetike jer ih uspavljuju i umrtvljuju, što im umanjuje životne aktivnosti i komunikaciju sa porodicom

POSTAVI ODGOVOR