Limfomi-Morbus Hodgkin

0
298

Limfomi-Morbus HodgkinMorbus Hodgkin je vrsta limfoma, koji se razlikuje od drugih limfoma zbog postojanja posebne vrste stanice raka zvanih Reed Sternbergovim stanicama, koji pod mikroskopom imaju specifičan izgled.Ove stanice-su veliki maligni limfociti imaju više od jednog jezgra.Najčešće obolevaju od 15-35 godine i starije osobe  iznad 60 god.

Simptomatologija:

Hodgkinova bolest se otkriva nakon povećanog broja limfnih čvorova na vratu, ispod pazuha, na preponama.Obično su bezbolni, naglo povišena temperatura tela, sa izmenama normalnom temperaturom-Pel-Ebsteinova groznica, gubitak težine, noćno znojenje, bol u kostima, gubitak mišićne snage, promuklost, otok lica i vrata, gornjih ekstremiteta,povećana sklonost za virusne i gljivične infekcije, pojava žutice jer limfom začepljuje tok žuči  i limfni čvorovi se povećavaju i nastaje otok noge i stopala.
Laboratorijska analiza pokazuje smanjen broj crvenih krvnih zrnaca ( kao posledica za nastanak anemije ).Smanjen broj belih krvnih stanica i pločica.

Dijagnoza:

Za postavljanje tačne dijagnoze služi biopsija limfnog čvora, prisutnost Reed-Sternbergove stanice.Mora se uzeti dosta tkiva, da se razlikuje Hodgkinova bolest od druge vrste raka sa sličnim simptomima: kao toksoplazmoza, citomegalovirusna oboljenja, leukemija, AIDS.
Pre započetka lečenja mora se utvrditi proširenost limfoma-to bi značilo stadijum bolesti.Bolest se deli na četiri stadijuma.Za odredjivanja stadijuma se koristi RTG snimak grudnog koša zbog nastanka čvorova.Danas se koristi CT, Scintigrafija, Laparatomija zbog proširenosti limfoma, ili splenektomija zatim biopsija jetre, zbog eventualne  metastaze limfoma.

Lečenje:

Postoji dva izbora:  a) Radioterapija  i b) kemoterapija. Ta dva metoda lečenja može se kombinovati, usmeriti na zahvaćeno područje i okone limfne čvorove.Ako je osoba bez simptoma samo sa pojavom povećanog limfnog čvora  tada se terapija izvede zračenjem.
Za izlečenje   postoji veća mogućnost u prvom i drugom stadijumu.U trećem i četvrtom stadijumu bolesti koristi se kombinacija kemoterapijskih lekova, koji se daju po odredjenom protokolu.Vremenski razmak izmedju ciklusa kemoterapije je mesec dana, a ukupno lečenje oko 6 i više meseci ciklusa.Odluka za primenu kemoterapije je vrlo ozbiljna jer može da poveća rizik od razvoja leukemije, infekcije, gubitka kose.
Prognoza je znatno bolja  kod bolesnika koji imaju manje od 55 godina života, čiji imunitet još dobro funkcioniše.

POSTAVI ODGOVOR