Osobine tumora

0
399

osobine_tumoraKada se govori o tumorima,uvek se misli na patološki rast tkiva, koji su izazvani bujanjem ćelija, i razlikuju se od hipertrofije u kojoj bujanje ćelija povećava organ, ne stvarajući novo tkivo.Tumor je latinska reč znači otok, i od ovog termina su nastali neoplazme novi rast-novo tvorevina-kancer, opšti naziv za maligne tumore.
-Maligni tumori epitelnog tkiva su karcinomi.
-Maligni tumori mezenhimnog porekla su sarkomi.
Tumori se mogu podeliti: po potencialnom kliničkom ponašanju dele se na :*benigni-*maligni.
Tumori se dele po tkivu od  čega potiču:epitelni, mezehimni, diferentovani.

Karakteristike tumora su:

Benigni tumori su dobro diferentovani a maligni su različite sa nivoom diferentovanosti.
*Atipija, iregularnost, odstupanja karakteristične gradje (tkivna i ćelijska).
*Proliferativna aktivnost ogleda se u bržem rastu-izražene agresivnosti.
*Lokalni rast zavisi od lokalizacije i dostupnosti nutritivnih faktora.Maligni tumori mogu rasti sporije, ali daju metastaze, vrše pritisak na okolne strukture ili organe.
*Metastaze su sekundarni tumorski implantanti, koji rastu nezavisno od primarnog žarišta.Ako postoji malignitet u organizmu, od njega se stalno odvajaju maligne ćelije i postoji tkivni kontakt što bi značilo da mogu nastaviti rast kada je primarni tumor uklonjen terapijom.
Maligne ćelije putem krvi odlaze i zaustavljaju se u različitim organima najpre mozak, pluća, jetra. Razmnožavaju se i na taj način dolazi do rasta udaljenog tumora (metastaze).Od malignog tumora dolaze metastaze unutar mozga i to od:karcinoma dojke, bubrega, prostate,organa za varenje  i melanom kože.
Maligni tumori imaju sposobnost metastaziranje na tri osnovna puta:
-Putem limfnih sudova.
-Hematogeni kroz vene i kapilara.
-Transcelomski, širenje po šupljinama.
Operativnom metodom metastaze mozga se može u potpunosti odstraniti.Ukoliko ih je više i duboko postavljeni vrši se samo zračenje ili hemioterapija.Ako je bolesnik u veoma teškom stanju daje se samo simptomatska terapija.

POSTAVI ODGOVOR