Bazocelularni karcinom kože

0
435

bazocelularni_karcinom_kozeZa kancerogene pojave su dominantni endogeni i egzogeni faktori.Tu spada kao glavni faktor ultravioletno zatim jonizujuće zračanje, hemijski agensi, imunska deficijencija ili supresija, genetski defekti i virusna kancerogeneza igra značajniju ulogu.Bolest uglavnom obuhvata osobe svetle puti, koje su sklone pegama.Javlja se na fotoeksponiranim delovima glave i vrata.

Simptomatologija:

Početak je neprimetan, nespecifičan traje mesecima ili godinama u vidu male ranice koja ne zaraste i obložen krasom bez metastaze.Poznato je više kliničkog oblika :
-Epithelioma basocellulare nodulare je najčešći oblik sa početkom malog čvorića, tvrde konzistencije sa teleangiektazijom, tumefat se sporo uvećava, u centru tumora počinje nekroza.
-Epithelioma basocellulare superficiale se uglavnom javlja na ledjima, evolucija je spora, naraste nekoliko centimetara u prečniku.Površina je eritematozna sa ožiljnim atrofičnim pojavama.
-Epithelioma basocellulare sclerodermiformis nastaje na licu, koji je pripojen sa zdravom kožom u vidu lakog uzdignuća žućkastog čvorića glatke površine.
-Epithelioma basocellulare pigmentosum se karakteriše tamno braon ili mrkom pigmentacijom koja je prisutna od nastanka tumora.
-Ulcus rodens počinje malom ranicom usled neke povrede koji je pokriven žutom ili braunkastom krustom povremeno opada ali nastaje nova ranice koja se postepeno produbljuje.Iz ulcus rodensa može nastati ulcus terebrans, prethodna ulceracija naglo se širi i nastaje destrukcija okolnog i mišićnog tkiva, kože krvne nervne strukture, koštane elemente.Dovodi do razaranja i unakaženja.

Dijagnoza:

Postavlja se na osnovu kliničke slike i patohistološkog nalaza.

Lečenje:

Primenjuje se hirurška metoda sa elektrohirurške i kriohirurškom tehnikom.Manji oblici bazeloma uklanja se kriodestrukcijom, kiretažom, elektrokoagulacijom.

POSTAVI ODGOVOR