Glavobolja

0
256

glavoboljaGlavoljolje se dele na primarne i sekundarne vrste.Primarne su zasebna oboljenja, a sekundarne su kao prateći simptom drugih oboljenja.Primarne glavobolje su: tenzione, migrenozne, trigeminalne, cefalgije.
Pored ovih podela postoje internacionalne udruženja zbog svojih specifičnih osobina i okolnostima u kojima nastaju to su neobične glavobolje.Kao takve mogu se klasifikovati sledeće:

Glavobolja usled fizičkog naprezanja

Često se dešava da posle fizičke aktivnosti, sportskog treninga, teškog fizičkog rada nastaje pulzirajuća glavobolja sa mučninom, povraćanjem i malaksalosti.Naročito posle konzumiranja kafe i alkohola.

Kašalj glavobolja

Nastaje isključivo prilikom kašlja, kijanja, plakanja ili suviše smeha koji nosi naziv kašalj glavobolja.Usled naglog povećanja pritiska u lobanji, koja je posledica pomenutih aktivnosti.

Glavobolja u snu

Nastaje za vreme sna i budi osobu, nema specifičnih kliničkih karakteristika, koji traje 2-3 sata.Može nastati zbog suviše kratkog spavanja ili predugog nepotrebnog spavanja.

Seksualna glavobolja

Posebna vrsta glavobolja, koji se manifestuje isključivo u vezi sa seksualnom aktivnošću.Tupa glavobolja nastaje u potiljku i vratu tokom seksualne aktivnosti i pojačava se povećanjem seksualnog uzbudjenja.Orgazmična glavobolja nastaje poput eksplozija u trenutku orgazma i traje oko 15-tak minuta, zbog naglog skoka krvnog pritiska.Posle seksualne aktivnosti, zbog lučenja pojedinih hormona može da nastaje glavobolja koji traje satima ili danima.Poznati su i slučajevi infarkta, šloga u toku seksualne aktivnosti, kod osoba koji imaju muždanu aneurizmu-nagli skok krvnog pritiska može izazvati njeno pucanje i krvarenje na mozgu.

Grom glavobolja

Nastaje naglo iz „punog zdravlja“, kao grom iz vedra neba, zato nosi i naziv.Traje dosta dugo od 1-10 dana sa ili bez lekova i prolazi bez ikakve posledice.Značaj je velik zbog  „imitacije“ glavobolje usled pucanja moždane aneurizme i krvarenja.Zato zahteva neuroradiološki pregled, Skener, NMR.

Probadajuća glavobolja

Osoba oseti ubadanje iglom u čelo ili slepoočnicu.Svaki ubod traje nekoliko sekundi.Češća je kod osobe sa migrenom.Misteriozno nestajanje prolazi bez ikakve terapije.

Hemikranija kontinua

Vrsta glavobolje, stalna, umerenog intenziteta sa izrazitim fazama jakih bolova i raznim simptomima: crvenilo, suzenje oka, curenje iz nosdrve, zapušenost nosa, sužavanje zenice, spuštanja očnih kapaka.Kuriozitet ove glavobolje leži iz aspekta neobjašnjivih razloga.Dobro reaguje na primenu Indometacin-nesteroidni antiinflamatorni lek.Davanjem tog leka često se koristi kao dijagnostički test za ovu vrstu glavobolje.

POSTAVI ODGOVOR