Zašto vas obliva znoj?

0
473

zasto_vas_obliva_znojOblivanje znoja-hiperhidrozu mogu da izazivaju razne bolesti i stresne situacije.Usled preteranog znojenja može nastati gljivična ili bakterijska infekcija.Prekomerno znojenje čini estetski neprijatan pronblem medjutim iza toga može da se krije i ozboljno oboljenje.
Hiperhidroza je pojava-lučenje znoja u većim količinama, da bi se organizam rashladilo.Najčešće je prisutno na dlanovima, ispod pazuha, stopalima, a i lice može da otkrije prekomerno znojenje.Hiperhidroza ometa svakodnevnu aktivnost, izaziva anksioznost, neprijatan osećaj, nastaje vidljiv, primetno znojenje koji probija preko garderobe.Organizam raspolaže sa dve vrste znojnih žlezda:
*Ekrine znojne žlezde se nalaze na celom telu i otvaraju se direktno na površini kože.
*Apokrine znojne žlezde se mogu naći na koži gde se nalazi gust koren dlaka, kao što je glava, ispod pazuha, na preponama.
Uled rasta telesne temprature autonomni nervni sistem stimuliše ove žlezde da proizvodi tečnost, koji se izlučuje i hladi telo dok isparava.Ta tečnost je znoj, koji se sastoji od vode, soli, elektrolita i uree.
Hiperhidroza po tipu se deli na fokalne, koji se lokalizuju  na dlanovima, tabanima ili pazuhu.Drugi tip je generalizovane hiperhidroze, koji zahvataju veliku površinu tela i vezuju se za razna oboljenja: nizak šećer u krvi, hipertireoza, srčani problemi, menopauza, leukemija, česte infekcije itd.Zbog pojačanog znojenja nastaju razne komplikacije i neprijatnosti.Veoma je važna učestala lična higijena i bezprekorno čisto držanje tela i garderobe.
Za lečenje hiperhidroze postoje razni tretmani.Za blaže forme mogu koristiti-antiperspiranti sa aluminijum hloridom, koji se nanosi uveče.Kod obilnog znojenja tzv. generalizovanog primenjuje se antiholinergički lekovi kao jontoforeza zatim botoks koji blokira nerve i aktiviraju znojne žlezde.

POSTAVI ODGOVOR