Kako prepoznati rak?

0
251

Kako_prepoznati_rakNijedan čovjek nije stijena, posebno kad je zdravlje u pitanju. Naučite prepoznati moguće simptome i odbraniti se od raka koji se najčešće pojavljuje kod muškaraca. Tako ćete bolest zaustaviti već u samom početku i znatno povećati šanse za ozdravljenje.

Ako pušite ili ste na poslu svakodnevno izloženi hemikalijama, nakon 50-te godine posebno trebate paziti na, često nespecifične, simptome bolesti. Upoznajte one opasnije.

Rak prostate

Obično nema jasnih ranih simptoma. Digitalni rektalni test može otkriti nepravilnosti. No, rak može uočiti tek liječnik ako vidi visoku razinu PSA (prostati specifični antigeni).

Ova vrsta raka se javlja kod pet do sedam posto muškaraca starijih od 50 godina. Smrtnost je relativno niska, iznosi tri posto oboljelih. Nakon 70. godine gotovo 80% muškaraca ima neki oblik raka prostate, no uglavnom nisu zloćudni.

Simptomi bolesti na koje trebaju pripaziti posebno stariji od 50 godina (mada oni mogu ukazivati i na benigne promjene):

    nemogućnost uriniranja
    otežano mokrenje (stane pa krene, isprekidano mokrenje)
    često mokrenje, osobito noću
    slabiji ili slab mlaz mokrenja
    stalni osjećaj nedovoljno ispražnjenog mjehura
    bolno mokrenje i pečenje
    krv u mokraći
    krv u spermi
    problemi s erekcijom i ejakulacijom (bolna ejakulacija)
    učestali bolovi u donjem dijelu leđa i kukovima

Otežano mokrenje, spori protok i nepotpuno pražnjenje mjehura mogu biti posljedica povećanja prostate ili sužavanje uretre.

Rak pluća

Ni kod raka pluća osoba uglavnom ne osjeti rane znakove bolesti. Međutim, kašalj koji ne prolazi ili onaj uz koji izlazi i krv, često su dokaz da je rak prisutan. Osim toga, tu je i bol u prsima, koja je uvijek prisutna i na koju ne utječu pokreti, kaže dr. Ezra Cohen, onkolog na University of Chicago Medical Center. Osim ovih simptoma, osoba može uočiti da gubi na težini, ima vrućicu i astmu.

Ponekad ovi simptomi mogu ukazivati na upalu pluća. A na rendgenskoj snimci i rak i upala pluća su bijeli. Biopsija je jedini sigurni pokazatelj.

Ako pušite ili ste pasivni pušač, kašalj ne smijete ignorirati.

Rak debelog crijeva

Krv u stolici nikad ne smijete ignorirati, čak i ako se javi samo jednom. Možda je riječ o predkancerogenom polipu koji krvari, a krvarenje je jedini rani znak koji ćete primijetiti. U više od polovice oboljelih ranih znakova bolesti nema.

  Kod muškaraca mlađih od 50 krvarenje je vjerovatno posljedica:  hemoroid, kolitisa, abnormalne krvne žilice. Ipak, posjetite liječnika.

  Kolonoskopija je jedina pouzdana metoda dijagnosticiranja i najbolji način da vam liječnik ukloni polip koji bi se kasnije razvio u opasnu bolest.

  Rak mjehura

  Krv u urinu razlog je za posjet liječniku. Ako ste mlađi od 60 godina, obično je riječ o bubrežnom kamencu. No, vrijedi provjeriti jer ako rak mjehura uočite na vrijeme, možete ga lakše pobijediti. Isuviše aktivan mjehur ili bolno uriniranje češće su znak infekcije.

  Ako pušite, na poslu ste često izloženi hemijskim tvarima, poput anilinskih boja, benzidina i aromatskih amina, radite u tekstilnoj i hemijskoj industriji, tiskarama, metalskoj struci, kod mehaničara i auto-lakirera, imat ćete veći rizik od pojave bolesti, pa stoga pomnije pazite na moguće simptome.

  Limfom

  Bezbolni, otečeni limfni čvorovi na vratu, pazuhu ili slabinama glavni su simptom bolesti. Limfni čvorovi nateknu tokom infekcije, no ako ne splasnu nakon sedam dana posjetite liječnika. Neobjašnjivi gubitak na težini kroz mjesec ili dva, bol u području čvorova nakon ispijanja alkohola i svrbež bez osipa mogu biti razlog za zabrinutost.

  Krvni test može lako ukazati na mogući limfom, ali biopsija je sigurniji postupak testiranja.

  Limfom je zapravo zloćudna preobrazba stanica limfocitnog sistema. Limfociti se brzo dijele i rastu te stvaraju nakupine u limfnim čvorovima ili drugim organima koji sadrže limfno tkivo. Ovi limfociti, krvlju i limfom, lako mogu dospjeti u sve dijelove tijela.

  Pritisak mase limfocita na okolna tkiva ukazuje oboljelom da nešto nije u redu. Ali bolesnik ne mora imati simptome

  POSTAVI ODGOVOR